Jste s příchodem hezkých, teplých, jaro ohlašujících dnů plni energie a rozhodli jste se, že začnete sportovat? Můžete se směle pustit například do běhání. Nepotřebujete k němu příliš velké vybavení, postačí běžecké boty, případně silniční boty, záleží na terénu, který budete nejvíce využívat a můžete vyrazit.

Pro koho je běh vhodný

Autor obrázku: Luke Ma

Protože se dá běhat s různou intenzitou, můžou s tímto sportem začít jak jedinci obézní, tak ti, kdo chtějí zhubnout pár kilo. Pro ty, kteří nemají velkou kondičku, bývá doporučováno pozvolné začínání. Nepřepínejte své síly, běhejte volnějším tempem, nebo rychlejší chůzí. Tak dochází k vynikajícímu zahřátí svalů a již za 12 minut tělo začíná spalovat tuky. Vydržíte-li půl hodiny, bude účinek ještě vyšší.

Ti, kdo jsou zvyklí sportovat a unesou vyšší zátěž, se samozřejmě mohou pustit do mnohem vyšší zátěže. Běh volte rychlejší, můžete si jej ztížit výběrem kopcovitého terénu, idální je běh lesem po dobře ušlápnuté stezce. Ta vám přinese jak roviny, tak mírné kopečky a nerovnosti. Dbejte vždy na výběr kvalitního obutí, do posledně zmiňovaného terénu výborně poslouží krosové boty.

Které partie dostanou zabrat nejvíce

Při běhu jsou zapojovány především lýtkové, stehenní a sedací svaly. Chcete-li zapojit větší část těla, pořiďte si nordic walking hole, které jsou nyní velmi populární.

Abyste své zdraví šetřili, volte takovou běžeckou obuv, která tlumí dopady, šetří klouby a dobře sedí na noze. Nezapomínejte ani na kvalitní běžecké oblečení. Bunda na běh pomůže před větrem, případně promoknutím a vy tak neprochladnete. Hodí se i speciální běžecké ponožky, trika na běh, nebo kšiltovky proti nechtěnému úžehu.

Zpříjemnit běh a vědět víc o své rychlosti, kondici, zlepšení… můžete díky různým vychytávám, jako jsou pulsmetry, krokoměry a jiné užitečné věcičky.

Vše pod jednou střechou

Každý z nám by měl mít ověreného a spolehlivého prodejce sportovních potřeb. Dobrou volbou bude kupříkladu eshop sport4.cz, který nabízí široký sortiment, přehledné vyhledávání, užitečné filtry a dělení zboží. Nyní navíc můžete využít příjemnou akci, která platí do konce března a to slevu na nákup bot ve výši 15%.  E-shop má i svou kamennou prodejnu a to v Českých Budějovicích na adrese Skuherského 56.

Přijďte si vybrat kvalitní běžecké vybavení pro celou rodinu a začněte si užívat volnost a odreagování, které běh bezesporu nabízí.