Co říká váš obličej o vašem zdraví

0
220
Autor obrázku: Leonid Mamchenkov
Autor obrázku: Leonid Mamchenkov

Váš obličej vám může ukázat spoustu příznaků o vašem zdravotním stavu. Zdánlivě nevýznamné příznaky jako otoky dásní a popraskané rty mohou skutečně znamenat vážnější problém, jako je například nedostatek vitamínů.
Ve skutečnosti, dlouho předtím, než se u vás objeví zdravotní problémy, vám vaše tělo pošle včasné varování, když věci nejsou úplně v pořádku a často se tyto červené výstrahy můžete vidět v zrcadle. Kdybyste jenom věděli, kde hledat…

Oteklé dásně

Problémy s dásněmi mohou být způsobeny řadou věcí, od stravy až po dentální niť. Mohlo by však jít o něco vážnějšího, kde dentální nitě a kartáček už nemusí stačit. Onemocnění dásní, může být způsobena nedostatkem vitamínu C. Dostatek vitamínu prokazuje zlepšení onemocnění dásní, zatímco vitamín D pomáhá snižovat riziko. Vysoké hladiny stresu prokazují zvýšené nahromadění plaku.

Růžové tváře

Můžete si myslet, že červenáte snadno a máte abnormálně růžové tváře, ale může to být také skutečným znamením zdravotního stavu rosacea. I když si odborníci nejsou přesně jisti, co ji způsobuje, postihuje více než 45 milionů lidí po celém světě a má tendenci se objevit u lidí se světlou kůží a rodinnou anamnézou stavu. Intenzivní červenání může propuknout po požití alkoholu, cvičení, stresu a náhlým změnám teplot. Zatímco na to ještě nemusí být lék, můžete si promluvit s dermatologem o léčbě vedoucí ke snížení ohniska.

Lupy

Pokud trpíte lupy, pak nedostatek mastných kyselin, antioxidantů a vitamínů B6 ve vaší stravě by mohlo být na vině. Přidání více zeleniny do vašeho jídelníčku a pití zeleného čaje by mohlo být ve skutečnosti účinnější, než šampon proti lupům, takže to zkuste.

Suché vlasy

Přeexponování na slunci a horké produkty, které používáme na naše vlasy, může způsobit vysušení, suché vlasy mohou být varovným signálem pro některé problémy v oblasti výživy. Nedostatek vitamínu A (beta-karoten) a esenciálních mastných kyselin může vysušovat vlasy a pokožku. Jíst více potravin obsahující ryby, zelenou listovou zeleninu a žluté ovoce může dodat vašim vlasům lesk.

Vysušená pokožka

Většinu času je suchá pokožka způsobena nadměrným časem stráveným na slunci a příliš mnoho dlouhé teplé sprchy. Ale někdy to může být znamením, že něco není vnitřně v pořádku. Vážnější příznaky mohou být kožní onemocnění, jako jsou ekzémy, lupénka, diabetes. Je to způsobeno nedostatkem zinku, esenciálních mastných kyselin a vitamínu A. Zvyšte svůj příjem fazolí, ořechů a potravin živočišného původu, které pomohou zastavit šupinaté svědění kůže.

Autor obrázku: M Glasgow

Světlý nebo tmavý jazyk

Zatímco bledý barva jazyka může být indikátorem nízkého množství železa v těle, tmavý barva jazyka může být příznakem nedostatku vitamínu B komplexu. A i když nízká hladina vitamínů skupiny B může způsobit mnoho zdravotních problémů, dobrá zpráva je, že vitamíny jsou snadno přijímány. Mléčné výrobky, maso, ořechy a listová zelenina jsou jen pár dobrých zdrojů.

Suché a popraskané rty

Rozpraskané rty a praskliny v rozích úst jsou často vedlejším účinkem po vystavení slunci, větru, infekci a dehydrataci. Nicméně, také mohou být varovným signálem, že byste měli do své stravy zahrnout více vitamínů A, B a C.

Oteklé víčka

Oteklé oční víčka, podráždění, může někdy být indikátorem vysoké hladiny tuků v krvi. To může také signalizovat nedostatek železa a vitamínu A a B2.

Velké barevné skvrny na kůži

Pokud se takové skvrny objeví na obličeji, začíná to vypadat trochu abnormálně. Může to být znamení melanomu– nejčastější typ rakoviny kůže. Použijte pravidlo ABCD: Podívejte se na asymetrii – to co není dokonale kulaté, nepravidelně tvarované, divný odstín barvy či jiný průměr a je to větší než guma na tužce. Pokud zjistíte příčinu k obavám v rámci některého z těchto upozornění, podívejte se do telefonního seznamu pod písmeno ,,D“ pro doktora.