Chcete se vyhnout užívání léků tak jako spousta dalších nachlazených a nemocných? Zkuste rady, které užívaly už naše babičky a zažeňte neduhy zdravě.

Vysoký a nízký tlak

Při problémech s tlakem je nejdůležitější omezit stres, alkohol a tučná jídla a nekouřit, jelikož zužují cévy. Na vysoký tlak se doporučuje ženšen, jelikož cévy roztahuje. Zkusit můžete také dárcovství, protože když z vás vyteče krev, logicky se tím zmenší i krevní tlak krve.

Na nízký tlak občas vypijte kávu, nebo si jděte zacvičit.

Bolest v krku

Preventivně každý den kloktejte slanou vodu. Při škrábání v krku nakapejte pět kapek levandulové silice do malé skleničky vody a pravidelně a často kloktejte.

Rýma

Při začínající rýmě inhalujte vůni levandule. Například sušenou, kterou rozdrtíte mezi prsty, tím se vůně uvolní. Může přispět i při bolestech hlavy.

Autor obrázku: Charles Williams

Bradavice

Na bradavice sypejte kuchyňskou sůl. Zkusit můžete také bradavici potírat vnitřní stranou slupku od banánu. Bradavici potřete bezbarvým lakem, nechte zaschnout. Bradavice nebude mít přísun vzduchu a odumře. Je třeba přetírat, jelikož se lak sloupává.

Suchý kašel

Nadrobno nakrájenou cibuli dáme spolu s medem do uzavřené skleničky a necháme na světle několik hodin louhovat. Až cibule pustí šťávu, po lžičkách několikrát denně ujídáme.

Mononukleóza

Na mononukleózu a nemoc jater pomáhá ostropestřec. Můžete pít čaj, nejlépe třikrát až čtyřikrát denně, nebo jíst tablety, které mají lepší účinek.

Akné

Na akné pomáhá kopřivový čaj. Zalijte natrhané nebo sušené kopřivy horkou vodou a nechte vylouhovat. Pijte dvakrát denně a za týden budete mít plet jako dětskou prdýlku. Čerstvé kopřivy mají dvakrát vetší účinek, ale pozor, pijte maximálně čtrnáct dní v kuse.

Autor obrázku: dr_relling

Klíšťata

Jako prevenci proti klíšťatům snězte droždí, nebo vitamín B.

Pálení žáhy

Vypijte sklenici mléka. K potlačení kyselosti žaludečních šťáv se používá jedlá soda. Snězte důkladně rozkousaný kousek syrové brambory. Snězte kousek mrkve nastrouhané najemno.

Vosí bodnutí

Na vosí bodnutí pomáhá vatový obklad namočený v octu, nebo přiložení rozkrojené cibule.

Zvracení

Na žaludeční problémy a zvracení pomůže dobře vychlazená Coca Cola. Nesmí to být ale žádná náhražka.

Zánět spojivek

Tři lžičky heřmánku vylouhujte ve třech decilitrech horké vody, sceďte a nechte vychladnout. Kapesník namáčejte do vývaru a přikládejte čtyřikrát denně na oči.

Nepsavost

Meduňkový čaj je hotová ukolébavka. Vylouhujte kávovou lžičku s hrnkem horké vody a pijte teplý čaj dvě hodiny před spaním.

Bolesti při menstruaci

Při bolestivé menstruaci můžete zkusit: Dvě lžičky majoránky vylouhujte v hrnku vroucí vody a sceďte. Pijte dvakrát denně.

Krvácení dásní

Při krvácení dásní si vyplachujte pusu šalvějovým čajem.

Jizvy

Pro lepší hojení jizvy potírejte nesoleným vepřovým sádlem.

Chrapot

Máte-li problémy s hlasivkami, ohřejte vincentku s mlékem v poměru půl na půl.

Zápach z úst

Na nepříjemný zápach z úst pomáhá žvýkání kávových zrnek, jelikož neutralizují pachy. Utrhněte si kousek máty a žvýkejte ho v ústech, použít můžete i kousek petrželky.

Skvrny na zubech

Třete zuby jahodou, kyseliny pomáhají zuby vyčistit.

Autor obrázku: Trevor

Lupénka

Postižená místa potírejte šťávou z aloe vera minimálně třikrát denně. Lupénku zhoršuje stres, naopak pomáhá pobyt u moře.

Ušní maz

Uši si chvilku fénujte, ale pozor, buďte opatrní, ať si neublížíte! Maz se rozpustí.

Krvácení z nosu

Při krvácení cucejte kostku ledu. Zároveň si můžete udělat studený obklad krku.

Bolest zubů

Sežeňte trošku vodky, rumu, nebo jakéhokoliv jiného čistého alkoholu. Pití chvilku kloktejte v puse na bolavém zubu. Otupí to jeho bolest a zabrání zarůstání dásní. Rozkousejte hřebíček.

Hladké rty

Na popraskané rty pomůže obyčejný med. Stačí jím rty chvilku potírat a budou hladké.

Bolest ucha

Kousek vaty pokapejte francovkou a vložte do ucha. Přikryjte dalším kouskem vaty a obvažte šátkem.

Horečka

Bavlněný šátek namočte do studené vody, vyždímejte a obvažte kolem lýtek. Asi za půl hodiny, když už bude šátek teplý, namočte znovu. Zkuste si přikládat na hlavu a nohy tvaroh, který teplo vytáhne.

Bolest chodidel

Ve čtyřech litrech vody vařte deset minut hrst dubové kůry, přidejte dvě lžičky soli a v tomto odvaru koupejte dvacet minut chodidla.