Šokem šedivý

0
346

Každý z nás si několikrát v životě prošel nějakým šokem. Ale není šok jako šok. Někdy je pro nás šok, jen když se někdo schová za rohem a vybafne na nás, aby nás vylekal. Ale ty opravdové šokové situace nastanou až tehdy, když jde někomu třeba o život.

Co takové šokové situace mohou způsobit?

Je neuvěřitelně mnoho lidí, kteří si prošli nějakým silným šokem, a na nichž to zanechalo jisté následky. Třeba pro příklad: jsou lidé, kteří zažili autonehodu, třeba jako malé dítě. V té době měli citlivější organismus, takže i taková autonehoda, aniž by se někomu stalo něco závažnějšího, dítěti může způsobit takový šok, že mu mohou vypadat všechny vlasy a už nikdy nenarůst. Je mnoho jedinců, kterým se změnilo tělo právě po nějaké takové šokové situaci.

Zvláštní případ je právě takový šok, kdy může daná osoba zešedivět. A zejména pokud jde o mladého člověka.

Jak je možné, že daná osoba zešediví?

To je právě ta nejzajímavější otázka. To, že člověku třeba vypadají vlasy je dáno tím, že má šok a do mozku se dostane informace, která blokuje některé systémy, jako je například růst vlasů. Tato reakce probíhá neuvěřitelnou rychlostí. Ale to, že vlasy jen ta zešediví, už se takto nedá popsat.

To ještě u starších lidí, kteří mají třeba sem tam nějaký ten šedivý vlas, pak už je ta reakce pochopitelná, že se to tím šokem zrychlilo. Ale problém je vysvětlit si tuto reakci u dětí, studentů a u lidí, kteří jsou ještě mladí na šedé vlasy (i když jsou i výjimky, které mají geneticky dáno, že šediví velmi brzy, ale to nesouvisí se šokem).

Je téměř nemožné, aby se informace, která se dostane do mozku, se nějak přesunula do cibulky, z které vlasy vyrůstají, což lze přes nějakou chemickou reakci. Potom je těžko vysvětlitelné, jak se informace z cibulky dostane až do konečků vlasů… Jestli to jde vlasem jako nějaký elektron po dráze, nebo jestli se tam vyskytne nějaká látka, která vlas náhle obarví, to je stále neúplně rozluštěno.

Co potom, když mi takto šokem vlasy zešediví?

Při zešedivění šokem je dost možné, že tyto vlasy nepůjdou přebarvit. Jsou jako by odumřelé a nemohou reagovat na žádnou z barev. Ale samozřejmě záleží, jak tuto situaci přijme lidský organismus.

Také může být člověk, kterému ta barva nechytne, ale pak se může najít takový, co nebude mít problém to zpátky obarvit. Také se může stát, že mu to půjde nabarvit třeba jedním druhem barvy a podobně.