Každému z nás se občas stane, že je nemocný. Když udeří nemoc, kolikrát nám nezbude nic jiného, než jít k lékaři. Lékař nás vyšetří, určí, o jaké onemocnění se jedná a předepíše recept na léky. Poté vedou naše další kroky do lékárny. Tam si totiž vyzvedneme předepsané léky.

Autor obrázku: weisserstier

Historie

Zakládány byly v České republice již od 13. století. Nejstarší dochovaná lékárna se nachází v Klatovech. Nazývá se Lékárna u Bílého jednorožce. Do poloviny 16. století byla součástí jezuitské koleje. V roce 1733 zakoupil celý komplex i se zařízením lékárník Jan Michal Firbas.

Umístěná je v přízemí domu na Klatovském náměstí. V původní podobě sloužila nemocným, až do roku 1965. V roce 1965 byla prohlášená za národní kulturní památku. Dodnes slouží k prohlídkám původního zařízení a výroby léku. V době dávno minulé, lékárnici totiž léky jen neprodávali, ale museli je také podle receptů vyrobit.

Současnost

Dnes je lékárna považována za veřejné zdravotnické zařízení, které slouží k zabezpečení léčiv a některých druhů zdravotnických potřeb pro pacienty. Většinou všichni vnímáme toto zařízení, jako „uniformní síť pro výdej léků“. Ovšem tak tomu není.

Velmi často se sebe od jednotlivá zařízení liší. Lékárnu dělají lékárnou především i její pracovníci. Určitě to znáte sami, že radši jdete tam, kde jsou lékárníci ochotni Vám poradit. Najdou si na Vás čas, a vše Vám do detailů vysvětlí. Najdou se, ale i takové zařízení, kde je naopak lékárník zamračený, nabručený a neporadí. Pouze Vám vydá předepsaný recept.

Lékárníci a jejich provozovny

Představují slovní spojení, které k sobě nerozlučně patří. Zastávají velice důležitou roli. A to nejen ve zdravotním zařízení, ale i v celém systému medicíny a poskytování informací. Proto musí mít vysokoškolské vzdělání, které získají studiem na farmaceutických fakultách vysokých škol. V České republice studují v Brně a Hradci Králové.

Povinnosti lékárníku se liší mezi jednotlivými oblastmi praxe lékáren. Ovšem znalosti musí mít všude stejně. Jsou to především oni, kdo poskytují lidem informace a pomáhají jim se uzdravit. Jeho povinnosti zahrnují širokou škálu péče o pacienty. Od výdeje léků, až po sledování zdravotního stavu pacienta s cílem minimalizovat jejich špatnou reakci na léky.