By: Taz

Tuto dietu vyvolává nesnášenlivost lepku. Nemoci způsobené nesnášenlivostí lepku jsou celiakie, Duhringova dermatitida a alergie na lepek. Jedná se o nebezpečná onemocnění. U lidí, kteří jimi trpí, se bohužel projevuje jedna či více nepříjemných zdravotních komplikací. Mezi nejčastější patří trávicí potíže všeho druhu.

Celiakie je provázená i vznikem mnoha dalších autoimunních chorob, neplodností či častými potraty v těhotenství. Bohužel právě u ní a alergie na lepek, je dieta jedinou cestou, jak zabránit projevům onemocnění. Pravidelným dodržováním většina projevů v krátké době odezní. V současné době se dá projevům pouze zabránit, vyléčit celiakii nebo alergii na lepek nelze. Lidé s nimi musí bojovat po celý život.

Co představuje bezlepková dieta?

Dochází k úplnému vyloučení lepku z potravin a konzumované stravy. Lepek je obsažen především v pšenici, žitu, ječmeni a ovsu. Nutností tedy je upravit jídelníček a vyřadit veškeré potraviny, které jsou z těchto obilnin vyrobeny. Potraviny využitelné pro tento způsob stravování tak jsou: brambory, jáhly, rýže, kukuřice, luštěniny, sója. Tyto druhy potravin nahradí potraviny s obsahem lepku.

Častý problém při výběru potravin tvoří ingredience uvedené na obalu pod označením E, nebo jejich slovním označení. Nejsme si tak jistí, jestli jsou to vhodné náhrady. Řada potravin a jejich složek vyvolává rozporuplné názory o vhodnosti při dodržování diety. Obsahem lepku v potravinách se zabývá legislativa. Její dodržování a označování potravin kontroluje Státní zemědělská a potravinářská inspekce.

Princip bezlepkové diety

Základem je naprosté vypuštění potravin uvedených výše v článku. Jen tak máte jistou, že léčba zabere.

Zakázané potraviny

● Pšenice, ječmen, žito, žitovec, oves a veškeré výrobky, které je obsahují

● Výrobky z mouky – pečivo, strouhanka, cukrářské výrobky, knedlíky, těstoviny

● Vločky, kroupy, krupky, lámanka, krupice

● Rostlinné maso seitan

Nutné je vyvarovat se i potravin obsahující skrytý lepek. Jedná se o jídla a výrobky ve kterých byla užitá mouka, jako přídavek. Nebo jídla průmyslově vyrobená, u kterých není jisté, že se lepek použil. U těchto potravin je nutné sledovat jejich složení.

● Polévky, omáčky

● Kečupy, majonézy, dresinky, sojová omáčka, dochucovadla

● Uzeniny, konzervy, paštiky, výrobky z mletého masa

● Sojová a jiná rostlinná masa

● Kypřící prášky, zmrzliny, pudingy

Povolené potraviny

● Výrobky přirozeně bezlepkové – brambory, rýže, kukuřice, pohanka, sója, proso

● Výrobky označené jako bezlepkové, nebo ty, které lepek neobsahují