Mandle a zdraví

0
538
Autor obrázku: s58y
Autor obrázku: s58y

V zimě, když listnaté stromy odhalují své větve, je mandloň obsypána nádhernými bělorůžovými květy, které oznamují příchod jara. Mandle a ořechy představují součást lidské stravy už od nepaměti. Pro svou výživovou hodnotu a kulinářské vlastnosti se staly jedinečnou potravinou se širokým uplatněním. A tak je často chroupeme u televize anebo přidáváme do moučníků a cukrovinek. Není se čemu divit, mandle totiž obsahují velké množství zdraví.

Co vše mandle obsahují?

Především velké množství vápníku, které tělu velmi prospívá. Je to látka důležitá pro kosti. Ve sto gramech semen se nachází více jak dvě stě miligramů vápníku. Dále se v nich nachází fosfor, který má také pozitivní vliv na chrup. Mandle obsahují i hořčík, což je minerál.

Jejich konzumace je velmi užitečná pro lidi, kteří trpí stresy. A zinek, který v nich najedeme také, je pro změnu důležitý například pro nehty a kůži. Draslík v mandlích zase pomáhá správné činnosti srdce a samozřejmě i okysličování mozku. Kromě minerálů zde můžeme najít i vitamíny, v tom hlavně vitamín E, který patří mezi přirozené antioxidanty. A nesmíme zapomínat ani na nenasycené tuky, o nichž je už delší dobu známo, že by měly být pravidelnou součástí našich jídelníčků. Proč jej tedy nedoplňovat i mandlemi pro zajištění zdraví.

Mandle jako lék pro zdraví

Jako lék mají velmi pozitivní účinek na naše zdraví. Mandle a zdraví patří nerozlučně k sobě. Posilují odolnost a jejich konzumace příznivě ovlivňuje výskyt nachlazení. Takže hlavně na podzim se vyplatí zvýšit jejich příjem. Doplňkem stravy se mohou stát i pro osoby, které mají problémy se srdcem.

Pomáhají i těhotným ženám a kojícím matkám s tvorbou mléka. Dále mohou zmenšit potíže při plicních nemocech, potížích s močovým systémem, žlučníkem nebo průduškami. Jsou vhodné i při různých dietách, protože pomohou dodávat tělu potřebné látky, ale zároveň omezí vytváření tuku a zlepší trávení. Jak je vidět, mandle a zdraví je kvalitní investicí.

Pomocník s krásou

Kromě zdraví napomáhají i kráse. A to především v boji se striemi. Strie jsou noční můrou mnoha lidí. Pravidelná konzumace semínek zvětší elasticitu kůže a díky tomu se sníží trochu riziko budoucího vzniku těchto nepříjemných jizviček. Působení mandlí na zdraví si všiml i kosmetický průmysl, mandlový olejíček je častou součástí různých krémů proti vráskám.

Mandlová pasta se zase doporučuje nanést na poškozené vlasy a nechat půl hodiny působit. Po opláchnutí šamponem by se vlasy měly stát znova měkké a lesklé.