Každá žena se trápí s tím, co má uvařit na oběd či večeři, protože to chce udělat tak, aby se strava přes týden střídala.

Jak tu stravu naplánovat?

Naše babička v tom měla vždycky jasno. Na každý den vymyslela přílohu, abychom celý týden nejedli jen brambory a k tomu vždy vymyslela nějaké maso.

Jak to měla rozdělené?

Autor obrázku: Seph Swain

Pondělí: brambory – a k těm se nejvíce hodí nějaký plátek masa.

Úterý: těstoviny – a to většinou jako třeba špagety anebo jako zapékaná s uzeným masem takovéto variace.

Středa: nějaké sladké jídlo – jako třeba buchtičky s krémem, krupice, mléčná rýže, palačinky, tvarohové či kynuté knedlíky… a podobně.

Čtvrtek: brambory – a také kus masa

Pátek: houskový knedlík – a k němu zejména nějaké omáčky

Sobota: nějaké lehké jídlo, protože v neděli bývá jídlo sváteční Neděle: byl sváteční den, tak i jídlo muselo být sváteční a bylo jedno, jakou přílohu mělo.

Co bylo považováno jako sváteční jídlo?

To bylo jídlo, které se dělalo opravdu výjimečně. Třeba pečená husa, kachna, řízky a podobně.

Jaké omáčky se dělávají?

Hlavně takové ty smetanové omáčky, jako je svíčková, koprová, houbová, omáčka z hrachových lusků (stručí), nebo kuře či králík na paprice a podobně, ale existuje neuvěřitelné množství omáček a každý dělá ty, které má rád. A další věcí, která se perfektně hodí ke knedlíkům, ale nejedná se o omáčku, je guláš.

A co si můžeme přichystat v létě ?

Když je venku horko, tak nemáme takovou chuť k jídlu. Tak je lepší chystat porce nejen menší, ale také taky můžeme připravit jídla studené. Třeba jako je těstovinový salát třeba s kuřecím masem a zeleninou. Nebo jenom třeba udělat na oběd polévku a místo druhého teplého jídla můžeme upéct koláč a podobně.

Také vás pořád nebaví vymýšlet co na oběd? Poraďte se svými kolegyněmi v práci. Anebo si prostě otevřete knihu či portál na internetu s recepty a vyberte třeba na náhodu (podle stránky) nebo to, na co máte chuť.