Autor obrázku: Danny Thompson

Žlučník je jen jedním z mnoha orgánu zažívacího ústrojí. Nachází se na pravé straně v podžebří. Jedná se o zásobárnu žluči. Žluč nám umožňuje snadnější rozmělňování tuků a tím i jejich snadnější trávení a vstřebávání. Pomáhá lidskému tělu neutralizovat kyselý obsah žaludku a jedovaté látky.

Dietu musí dodržovat lidé, kteří mají žlučníkové kameny, zánět žlučníku i žlučníkových cest. Základem celého procesu je omezení tuku. Strava pro takto nemocné osoby má být lehce stravitelná a musí co nejméně zatížit trávicí ústrojí. Vhodná je i pro osoby, které trpí onemocněním střev.

Hlavní znak a fungování procesu

Hlavním znakem je omezení tuku. A to nejen co do množství, ale i co se týče druhu tuků. Z tuků je dovoleno pouze užití rostlinného oleje a másla. Veškeré ostatní druhy jsou přísně vyloučeny. Úplně nejnevhodnějším tukem, který způsobí vážné zdravotní komplikace, je tuk přepálený.

Pokrmy se právě z toho důvodu mastí, až hotové. Nejlépe je omastit je čerstvým či rozehřátým máslem bezvadné kvality. Celkové množství tuku se tím pádem snižuje na polovinu, než u diet jiných. Z kuchyně tak musíme vyloučit grilování, smažení a pečení. Péct můžeme pouze v případě, že místo tuku přidáváme vodu.

Zásady žlučníkové diety

Lidé omezení tímto typem diety musí dodržovat následující zásady.

● zásadu zdravé výživy

● jídlo konzumovat 4x až 5x denně

● dodržovat dvou až tří hodinový odstup mezi jídly

● den začínat lehkou snídaní

● vyhnout se následnému ohřívání pokrmů

● jíst pouze dušená a vařená jídla

● vynechat tučná a mastná jídla

● konzumovat pečivo, které je den staré

● pít dostatečné množství neperlivé vody

Při žlučníkové dietě se nesmí užívat ani látky, které jsou tukům podobné. Jedná se především o vaječné žloutky i jídla. Obsahují velký cholesterol. Jídla jsou připravována jednoduše. Obzvláště se dává pozor na kombinaci tuků s cukrem a tuků s bílkovinami. Zakázáno je i podávání jídel pikantních, s ostrým kořením či omáček.