Křečové žíly umí „hezky“ potrápit mladší i starší generaci

0
221

Máte mezi sebou lidi, které znáte poměrně dlouho dobu a za celý ten čas jste je neviděli s odhalenými nohami? Někteří své nohy mohou schovávat právě proto, že trpí křečovými žilami.

Co to jsou křečové žíly?

I malé děti se ve školách učí, že žíly v lidském těle slouží k tomu, aby se krev dostala do srdce, aby k tomu mohlo dojít, jsou žíly obdarovány mnohými pomocníky, jako jsou chlopně a podobně, kteří vytvářejí takový podpůrný systém. Laicky lze říci, že problém křečových žil vznikne, když nějaká součást tohoto podpůrného systému přestane fungovat tak jak má.

Nejčastěji se stává, že oslábne žilní stěna nebo chybí chlopeň či chlopeň špatně domyká, pak dochází k tomu, že se krev městná v žilách. A najednou je v daném místě vyšší tlak, který může za to, že se žíly rozšíří a vytváří další smyčky. A následně vstupují na povrch kůže, kde může vytvářet i na první pohled nepříjemné mapy.

Jak poznám, že trpím křečovými žilami?

Konečná fáze je jasná, protože křečové žíly uvidíte. Ale tomuto procesu může předcházet slabost svalů, pocit těžkých nohou, samozřejmě únava. Kromě toho, že můžete pociťovat nepříjemné mravenčení v končetinách, tak vám mohou dokonce otéct.

Jak křečové žíly vznikají?

Křečové žíly mají mnoho původců. Jedna z příčin je genetická predispozice, protože jestli touto nemocí trpěla vaše matka či jiní předci, tak je zde jisté procento pravděpodobnosti, že se této nemoci nevyhnete ani vy, ale samozřejmě výjimka potvrzuje pravidlo.

Kromě toho mohou být křečové žíly způsobeny velkým přísunem hormonů, což může nastat v případě, že žena užívá antikoncepci anebo v případě těhotenství. Avšak příčinou může být i obezita anebo méně pohybu, obzvlášť když mnoho sedíte.

Mohou křečové žíly trápit i muže?

Jde o nemoc, která postihuje více ženy, protože jsou k tomu přece jenom náchylnější díky hormonům a podobně. Avšak křečové žíly mohou postihnout i muže. Rozdíl je v tom, že ženy to berou hlavně jako kosmetickou vadu a proto to řeší více než muži.

Muži si mnohdy myslí, že jim to neubírá na kráse, protože mají strach navštívit lékaře, což je jeden z důvodů, proč některé statistiky, ohledně křečových žil mohou být zkresleny. Ale ani tohle onemocnění by se nemělo podceňovat, protože může vypuknout v horší varianty, a tak bychom se neměli bát jít s tím k lékaři.