Pálení, svědění a bolestivé puchýřky na rtu, jejichž bolest se ozývá zejména při mluvení, stravování a jiných činnost spojených s pohybem rtů. Takhle se projevu opar, který nás může pěkně potrápit. Nejenže místo postižené oparem pálí, ale navíc nevypadá lichotivě a většinou v nás vzbuzuje i pocit studu.

Co je opar?

Opar je virové onemocnění, které se velice rychle, často a snadno přenáší. Nejčastěji se vyskytuje na rtech, ale může se přenést i do blízkosti oka, nosu nebo na genitálu. Poté mluvíme o tzv. ,,herpessu“.

Někteří lidé jsou snadno náchylní na výskyt oparů. Těmto lidem většinou ,,stačí“ k nákaze napít se po někom jiném z lahve, sklenky nebo se ,,pouze“ nechat vystrašit a ihned se jim objeví opar. I v období snížené imunity a při zvýšené teplotě se často tento ,,nemilý“ společník objevuje.

Prevence výskytu oparu

Nejsnazší prevencí jak předejít výskytu oparu je vyhýbat se přímému kontaktu s lidmi, kteří opar mají. To znamená nelíbat se s nimi, nepoužívat jejich skleničku, ručník atd.

Další prevencí je udržování a posilování imunity. Neznamená to, že lidé s dobrou imunitou nemohou mít opar, ale zdravím životním stylem se dá těmto nepříjemným puchýřkům mnohdy předejít.

Co na opar?

Co se týče ,,samoléčby,, bez návštěvy lékárny či lékaře, doporučuje se již v počátcích, kdy člověk cítí, že se ,,mu dělá opar“,postižené místo natřít medem od včelaře.

Další velice zajímavou byť pro někoho nechutnou variantou je rada, že bychom si měli ušním mazem potřít postižené místo. Několik lidí uvádí, že ,,nástup“ oparu se opravdu zastaví a příznaky vymizí.

Co se týče návštěvy lékárny a koupí nabízených produktů, každý lékař či lékárník Vám poradí něco jiného. Navíc si sami můžete zvolit kolik peněz a do jakého produktu proti oparům chcete investovat.

Trh nabízí několik mastiček, náplastí, vodiček a dalších věcí proti oparům. Je jen na Vás jakou variantu zvolíte pokud ani prevence nepomůže.