By: Nathan Forget

Existuje mnoho očkování, která by měly zabránit různým druhům nemocí. Některá očkování jsou povinná, jiná si zase vybíráme sami a v takovém případě si je většinou i sami zaplatíme.

Jak vypadá chřipka?

Asi každý člověk ví, co je to chřipka. Jde o nemoc, která přijde bez nějakého varování, z ničeho nic se vám objeví vysoké teploty, což znamená horečka kolem třiceti osmi stupňů a více. Tuto vysokou teplotu běžně doprovází zimnice a třesavka, kromě toho se nevyhnete ani bolesti hlavy, kloubů či svalů. A samozřejmě, že budete silně unavení. V některých případech může být doprovodná příčina i nevolnost, jako je průjem či zvracení.

Kdy se nechat očkovat?

Vhodným prostředkem, jak této chřipce předejít je právě očkování proti chřipce. Provádí se každým rokem a to vždy před vypuknutím virových nákaz, což bývá většinou v podzimních měsících. Tato vakcína by vás měla před nemocí chránit dalších šest anebo dvanáct měsíců, záleží na tom, jak na něj bude reagovat váš organismus. Lékaři radí očkování zejména pro rizikové skupiny, jako jsou malé děti anebo straší lidé. V některých případech se dělají i různé akce, jako je vakcína zdarma pro seniory, aby lidi nějak podpořili a zároveň motivovali k tomu, aby se před chřipkou chránili.

Mám se očkovat proti chřipce?

Existují lidé, kteří se nadbytečných očkováním brání, protože mají pocit, že do sebe zbytečně předávají další chemikálie. Pravdou je, že pokud nepatříte mezi lidi, kteří pravidelně chřipkou trpí, anebo jste ve středním věku, tak by pro vás bylo očkování proti chřipce zbytečné. A pro některé i obtížné, protože to očkování je zaleženo na tom, že do vás píchnou tu nemoc, takže si chřipkou projdete a tělo si tak vytvoří protilátky. Avšak lidé, kteří už jsou starší, anebo někdy se to také doporučuje malým dětem, protože obě tyto skupiny jsou jednak náchylnější a jednak se z toho hůře dostávají, by se pro svou ochranu očkovat měli. Avšak stále je to jen dobrovolné, takže si sami rozhodněte, zda se očkovat necháte či ne.

Kde se mohu očkovat?

Očkování proti chřipce běžně dělá každý lékař. Takže jde o jednoduchou věc, prostě si zajdeme ke svému praktickému lékaři a řeknete, že byste tohle očkování chtěli. Také se s ním můžete poradit, zda vám to doporučuje. A pak jen do sebe necháte vpíchnout vakcínu, která vás v následujícím období bude chránit.

Očkování je sice další chemikálie do těla, a pokud to není nezbytné, tak je lepší se mu vyhnout, ale v některých případech může jistým lidem hodně pomoci.