Zánět trojklanného nervu příznaky

0
2049

Občas ten pocit zažije každý z nás. Z ničeho nic nás rozbolí tvář. Tvář bolí celá, nemůžete žvýkat a jen s obtížemi si vyčistíte zuby. Tady v tomto případě by se mohlo jednat o zánět trojklanného nervu příznaky. Onemocnění je to vskutku nepříjemné.

Jestliže úporná bolest přetrvává již několik dní a volně prodejná analgetika ji neutišila, navštivte lékaře. Neléčený zánět trojklanného nervu by se mohl nebezpečně rozvinout. Bez odborného vyšetření a nasazení účinných léků (většinou antibiotik) je jeho domácí léčba zřídkakdy úspěšná.

Co je to trojklanný nerv?

Jedná se o hlavový nerv, který je rozdělen na tři větve. Jeho funkcí je zajištění citlivosti žvýkacích svalů i svalů středního ucha, které ovlivňují napětí ušního bubínku. Proto se jako první příznak zánětu trojklanného nervu objevuje bolest ucha. Rovněž zabezpečuje i citlivost celého obličeje.

Přenáší vjemy, například dotyky či teplotu a zajišťuje inervaci patra, jazyku, nosních dutin, úst. Podílí se na citlivosti slzných a slinných žláz a způsobuje reakci zorničky oka na světelnou změnu. Zánětem může být postižena kterákoliv jeho část.

Příčiny přítomnosti tohoto onemocnění

Jeho přítomnost může být způsobená mnohými faktory. Nejčastěji je to přítomností toxických látek. Což může být důsledkem různých nesprávných dietních opatření, podvýživou, špatnými životními návyky, přepracováním, či metabolickou poruchou. Chronická acidóza (překyselení, nízké pH) krve a jiných tělních tekutin, vzniklá působením toxinů a působí nepříznivě na strukturu nervové tkáně.

Příčinou však může být i zranění nebo dlouhodobý útlak nervového kmene. Zánět nervu se také často vyskytuje jako doprovodné onemocnění tuberkulózy, difterie, tetanu, lepry či cukrovky. Způsobit ho mohou i různé otravy insekticidy, rtutí, olovem, arzenem i alkoholem.

Zánět trojklanného nervu příznaky jsou velmi bolestivé

Odvíjí se od zaníceného nervu. Jedná-li se o zánět trojklanného nervu způsobený pásovým oparem, patří mezi jeho příznaky kromě bolesti i výskyt typických oparových

puchýřků. Postižený člověk nemůže žvýkat (bolestivé je i samo otvírání úst, takže nemůže jíst), špatně se mu mluví. Jiným příznakem tohoto onemocnění bývá slzení. Dalšími příznaky jsou celková podrážděnost, napětí nebo bolest břicha, někdy rovněž stálá žízeň. Ve chladnu, při stresu nebo při zvýšené zátěži se bolest zvyšuje.

Společné příznaky zánětu trojklanného nervu

  • přecitlivělost obličeje
  • křeč
  • bolest
  • špatná hybnost žvýkacích svalů