Zánět vaječníků příznaky

0
731

Jenom nos takhle krátké sukně. Nastydneš se a dostaneš zánět vaječníků, varují matky dcery. A dcery mnohdy dobře míněnou radu matek neposlechnou. Parafráze starého vtipu naznačuje, že generační zkušenost je nepřenosná a pokud jde o módu, nezáleží dívkám na zdraví.

Ovšem ne vždy stojí za vznikem zánětů vaječníků krátké sukně. Může vzniknout i infekcí, nezřídka přenesenou pohlavním stykem. Lékaři ho ve své terminologii označují jako pánevní zánětlivou nemoc. Pojďte si tedy přečíst, jakými příznaky se projevuje.

Rizikové faktory pro vznik

K nákaze mikroorganismy způsobujícími toto onemocnění dochází nejčastěji při pohlavním styku. Mezi rizikové faktory proto patří vysoký počet sexuálních partnerů, pohlavní styk bez použití kondomu a i samotná pohlavní aktivita. Riziko nákazy zvyšuje již existující pohlavní choroba. K přenosu bakterií však může dojít i při porodu, potratu, zavedení děložního tělíska nebo při poškození dělohy. Dále průniku bakterií pomáhají hormonální výkyvy a menstruace.

Zánět vaječníků příznaky

Projevují se různě. Pokaždé jej však základním zánět vaječníků příznakem bolest v podbřišku. Ta je přesně umístěná, někdy ostře řezavá, někdy tupá, ale neustupující. Dalším příznakem je do žluta či do zelena zbarvený poševní výtok, který je nepříjemně cítit.

Někdy se může objevit i drobnější krvácení mimo menstruační cyklus. Zánět vaječníků může způsobit i bolestivou menstruaci. Některé ženy mívají i zvýšenou teplotu až horečku nebo jsou malátné, pociťují časté nucení k močení (bez většího množství moči), nechutná jim jíst a cítí velkou únavu. Ať, už se u vás objeví jakýkoliv příznak je nutné lékařské ošetření.

Návštěva gynekologa se tak stává nezbytná. Jestliže zánět vaječníků příznaky není léčen, může se rozšířit na jiné orgány: dělohu, slepé střevo, vejcovody, močový měchýř nebo dokonce na pobřišnici. V mnohých případech způsobil neplodnost. Prodělaný zánět může být rovněž příčinou tvorby cyst na vaječnících.