Je váš spánek nekvalitní? Možná nedodržujete správný spánkový cyklus.

0
289

K tomu, aby vám lůžko nabídlo každou noc dostatek pohodlí a vy se ráno cítili příjemně odpočatí a plni energie, je potřeba dodržovat hned několik zásadních pravidel. Jestliže je budete dodržovat, budete mít skvěle nakročeno k tomu, aby byl váš spánek zdravý, nepřerušovaný a vydatný.

Pravidla zdravého spánku

  • Vyvětraná a nepřetopená místnost
  • Dostatečné zatemnění oken a eliminace hluku
  • Dostatečně prostorná a kvalitní matrace, polštář i peřina
  • Příjemné ložní prádlo a prostěradlo dostatečně vypnuté na matraci
  • Pohodlné noční prádlo, které nás nebude nikde škrtit a jehož materiál bude savý a jemný
  • Ulehání ke spánku v přibližně stejnou večerní hodinu
  • Nevěnovat se v posteli sledování televize, nečíst knihy, které zaměstnají nebo nastartují naši mysl na plné obrátky

Zdánlivě neškodné maličkost, které vám komplikují spánek

Možná se vám bude zdát, že v průběhu dne neděláte nic, čím byste narušili či ohrozili noční odpočinek. Je tomu ale skutečně tak? Mezi nenápadné „narušovatel“ patří např. zdánlivě nevinný odpolední šlofíček. Jestliže se z něj stane dvouhodinové prospání, není se pak čemu divit, že večer nemůžete usnout.

Vhodné je si v průběhu den alespoň půl hodiny zasportovat, proběhnout se, případně si udělat hodinovou procházku se psem nebo jen tak, sami se sebou a provětrat si mysl.

Ve večerních hodinách si nevařte kávu ani jiné nápoje obsahující kofein. Vyvarujte se požívání energetických nápojů, pití povzbudivých čajů a podobně. Lékaři doporučováno je, abychom si poslední kávu uvařili nejpozději v 17 hodin. Naopak vhodné je pití bylinkových uklidňujících čajů s příměsí třezalky, meduňky, heřmánku a podobně. Ty všechny působí blahodárně na naši nervovou soustavu.

Do postele byste se měli dostat v přibližně stejnou dobu. Vaše tělo se tak naučí rituálu, že je čas ke spánku.

Nakupujte u kvalitních výrobců

Abyste si vybrali tu nejvhodnější matraci a všechno další příslušenství postele, vybírejte u prověřených a zkušených prodejců. Jedním takovým je společnost MABO, kterou najdete na internetových stránkách www.matrace-mabo.cz. Jde o ryze českého zpracovatele měkčených PUR pěn a výrobce matrací s více než osmnáctiletou praxí.