Je lyžování zdravým sportem?

0
292

Blíží se zima a mnozí z vás se už jistě chystají vyrazit za lyžováním na hory. Prospívá ale lyžování vašemu zdraví, nebo jej spíše ohrožuje?

Zlepšuje fyzičku i psychiku

Hned na úvod je třeba říci, že prakticky každý sport pomáhá zlepšovat vaši fyzickou, potažmo i psychickou kondici. Je samozřejmě nutné dodat, že lyžování, zejména to sjezdové, je do určité míry rizikové. Člověk se nemůže jen tak vrhnout ze svahu, pokud nemá dostatečné zkušenosti. Lyže je třeba naučit se ovládat, jinak se snadno může stát, že si zlámete nohy, natáhnete svalstvo, případně utrpíte jiný úraz. Mějte na paměti, že na horách každoročně umírají desítky lidí. Zejména z toho důvodu, že podcení své schopnosti a dovednosti. Roli hraje také nekvalitní vybavení.

Při lyžování rychle spálíte přebytečné kalorie

Pokud však už umíte lyžovat, můžete skutečně zlepšit svůj zdravotní stav. Lyže jsou ideálním prostředkem, který vám pomůže shodit přebytečná kila, které jste třeba nabrali během vánočních svátků. Sjezdové lyžování pak přispívá k zocelení svalů na nohách, zejména stehenních. Při běžkování pro změnu spálíte spoustu kalorií, prospívá také dýchání.

Tělo je potřeba před lyžováním zahřát a procvičit

Před tím, než se postavíte na lyže, vždy se řádně procvičte. Je nutné, aby svaly byly dostatečně zahřáté. Stačí udělat pár protahovacích cviků. Nezapomeňte se ani dobře a teple obléci. Používejte kvalitní obuv, podobně jako když nosíte běžné zimní boty. Základem při sjezdovém lyžování musí být ochranné pomůcky, zejména přilba, která ochrání hlavu při případných pádech a nárazech do stromu apod. Mnoha lidem už nošení přilby na sjezdovkách zachránilo život.

Lyžování určitě není pro každého. Pokud trpíte problémy s končetinami, není to zrovna nejvhodnější sport. V tom případě si raději najděte jinou zábavu. Není na škodu se případně poradit s vaším lékařem, zda vám lyžování spíše neuškodí.

Komerční sdělení