Jak dlouho člověk potřebuje spát?

0
465

Spánek je pro každého z nás velmi důležitou věcí a rozhodně bychom jej neměli přecházet s tím, že jde o čas, který si zbytečně krátíme spaním, když máme tolik práce. Každý z nás potřebuje jinou dobu spánku. Je to dané jednak věkem, pak také váhou každého jednotlivce a vliv na spánek má také zdravotní stav každého z nás.

Nejvíce spánku potřebují malé děti. Od školního věku do věku důchodového, bychom spát měli průměrně 8 hodin denně. Je to však velmi individuální. Každý z nás potřebuje jinak dlouhý spánek.

Jak zjistíme, kolik hodin bychom měli denně spát?

Vyzkoušejte si to v době, kdy máte volno. Ulehněte v určitou hodinu a vzbuďte se, až když budete úplně vyspalí, prostě tak, abyste vstali bez budíku.

Tady zjistíte, kolik hodin jste naspali tak, abyste si odpočinuli a tolik hodin byste denně měli pravidelně věnovat spánku. Někdo je větší spáč, někomu stačí pár hodin. Ve starším věku, si pak senioři rádi přispí, pokud mohou, spíše se ale setkávají s problémem, že spát již nemohou. Jednak se jim usíná těžko a pak jejich spánek není tak tvrdý, jak by měl být.

U spánku je důležité, aby byl pravidelný, kvalitní a abyste si jej užili. Pokud vstáváte bez budíku, tak je to pro vás mnohem větší pozitivum, než když se budíte s budíkem, protože ten způsobí ranní šok a vy se po něm cítíte unaveně a nevyspale po celý den. Pokud se probudíte bez budíku, tak jste již vyspalí a tudíž se budete po ránu cítit mnohem lépe.

Choďte ulehat dříve, abyste ráno neměli pocit únavy a abyste den začínali čerství a plní energie. To je totiž dosti důležité k tomu, aby den pro vás byl aktivní a nikoliv uploužený a unavený. U dětí je pak třeba dohlížet na to, aby byli pořádně vyspalí, protože se ve škole musejí soustředit na učení, což jim při nedostatku spánku zcela jistě nepůjde a budou s tím mít problémy.