By: Siona Karen

Řešíte to, že máte neustále chuť na něco sladkého, ale zároveň víte, že pokud svou chuť začnete uspokojovat, tak to pro vás bude mínus, protože přiberete na váze a to samozřejmě nechcete? Musíte najít kompromis. Jedním takovým je manukový med. Med je sladidlo, které je velmi prospěšné našemu zdraví. Je však i ideální pro krásu.

Kde se vzal manukový med?

Jde o produkt, který vyrábí novozélandské včely, ty sbírají nektar z květu manuky, což je keř, který roste právě na Novém Zélandu. U nás se tomuto keři říká Balmin košťatý. Med využijeme nejen jako pochutinu, kterou si přidáme do čaje, na chléb, nebo si jej můžeme dát samotný. Jde také o lék, který nám může pomoci při různých zdravotních problémech.

Med se dá jíst, ale dá se užívat i zevně

Často je obsažen v kosmetických přípravcích a to v krémech, pleťových maskách, mýdlech, šamponech…. Určitě i vy víte, že pokud se necítíte dobře, tak sáhnete po medu.

Máte kašel? Dýcháte špatně? Pak je dost možná med první věcí, po které sáhnete. Vynikající je i na žaludeční problémy. Pokud jste prožili krušnou noc plnou alkoholu, tak sáhněte po medu. Určitě vám od kocoviny uleví a napraví to, co alkohol napáchal. Možná ani nevíte, že med vám pomůže i při popáleninách a dobrý je také na rány.

Pokud chcete mlsat a chcete mlsat zdravě, tak si med dejte. Ten vám určitě neublíží, ale naopak prospěje.

Trápí vás plísňové infekce? Pak vám manukový med jistě pomůže. V dnešní době není výjimkou, že spoustu z nás trápí ekzém. Ještě než vyhledáte odborníka, tak vyzkoušejte med a potírejte jím postižená místa. Pokud se rozhodnete med pravidelně užívat, tak se již brzy dočkáte toho, že budete klidněji spát, nebudou vás trápit deprese a budete mít celkově dobrou náladu. Ano, i na to je včelí produkt dobrý.

Kdykoliv vás pak přepadne chuť na sladké, tak si dejte med. Rozhodně vám neublíží, ale naopak pomůže.