Bylinky jsou používány nejen v kuchyni jako dochucovací ingredience při vaření a pečení, ale také v oblasti přírodní medicíny, pokud nechceme užívat léčiva z lékárny. Tvrdí se, že přírodní cesta léčby bývá pomalejší, ale zato mnohem účinnější a také nezatěžuje náš organismus na rozdíl od chemicky připravených léků. Po bylinkách sáhneme v případě problémů s pletí, psychických výkyvů (způsobených například stresem) nebo právě v případě trávicích potíží. Ty se projevují jako nechutenství, zácpa, průjem či nadýmání. V takovýchto případech je možno pít bylinkové odvary z jedné byliny či směsi bylinek pro posílení léčivého účinku.

Máta peprná

Máta díky svým obsaženým látkám působí velmi příznivě na naše trávicí ústrojí. Pomáhá odstranit nepříjemné křeče a působí proti nadýmání. Mátový čaj je také podáván lidem trpícím nechutenstvím, protože vyvolává pocit hladu.

Meduňka lékařská

Meduňka je bylinka, která pomáhá nejen při trávicích potížích, ale má zároveň uklidňující účinky. Uvolňuje žaludeční křeče, pomáhá při výskytu žaludečních neuróz, které mohou přejít v nadýmání či nechutenství.

Majoránka zahradní

Obsahuje látky, jež podporují trávení v případě strávení těžkých jídel, stimulují tvorbu žaludečních šťáv a působí proti nechutenství. Tlumí křeče a snižuje nadýmání.

Heřmánek pravý

Čaj nebo nálev z heřmánku se hojně užívá při problémech s nadýmáním, střevních a průjmových onemocněních, kolikách, uvolňuje žaludeční křeče. Dále pomáhá urychlit hojení žaludečních vředů.

Kopr vonný

Podporuje tvorbu žaludečních šťáv, působí proti nadýmání a plynatosti, uklidňuje podrážděný žaludek a tlumí žaludeční křeče.

Tymián obecný

Působí proti zánětům zažívacího traktu, při nadýmání a průjmech. Je velmi účinný při léčbě střevních parazitů. Je však doporučováno jej užívat s mírou a krátkodobě, jelikož jeho nadměrné užívání by mohlo vyvolat onemocnění zvané tyreotoxikóza.

Řebříček obecný

Využívá se jako lék proti nechutenství, stimuluje tvorbu žaludečních šťáv, čímž zlepšuje trávení a také pomáhá při léčení žaludečních a dvanácterníkových vředů. Odstraňuje pálení žáhy.

Bazalka pravá

Má protizánětlivé účinky při léčbě žaludečních nemocí, tlumí bolesti způsobené nadýmáním. Podporuje chuť k jídlu a pomáhá při žaludečních potížích vyvolaných užíváním synteticky vyrobených léků.

Pelyněk pravý

Využívá se při nechutenství, potížích s trávením, zvracení, podporuje tvorbu žaludečních šťáv, působí proti plynatosti a při žaludečních křečích. Je doporučeno se vyvarovat užívání větších dávek, jelikož jsou jeho účinky velmi silné. Také není vhodný pro těhotné ženy.

Šalvěj

Působí proti nadýmání a plynatosti, pomáhá léčit nechutenství a příznivě povzbuzuje chuť k jídlu. Pomáhá také při léčbě střevních poruch a onemocnění, jako například průjmů.