Mezi jednu z nejnovějších a zaručených diet, které se v České republice objevily v poslední době, patří Dukanova dieta. Ve Francii se tato metoda hubnutí stala hitem již před léty. V době vydání knihy s názvem Neumím zhubnout. Díky této dietě snížilo svou hmotnost mnoho lidí.

Hubnutí je pro mnohé celoživotním bojem a snahou. Proto vytvořil Pierr Dukan zcela nový typ diety. Dieta sice radikálně omezuje přísun potravin s cukrem, ale na druhou stranu preferuje přísun potravin s vysokým obsahem proteinu. Pozitivní stránkou celé této diety je fakt, že v pozdějších fázích dovoluje i trochu zakázaného. Dieta rozhodně stojí za vyzkoušení, protože s ní můžete nejen zhubnout, ale váhu si i udržet.

Autorem je francouzský lékař Pierre Dukan. Jedná se o typ redukční diety. Založená je na konzumaci převážně bílkovin a na omezování sacharidů. U tohoto typu redukční diety záleží hlavně na tom, kolik kilogramů máte v plánu zhubnout. Od toho se totiž odvíjí doba, po kterou budete dietu držet.

Podstata

Podstatu tvoří čtyři fáze. Jedná se o fázi útočnou, proplouvací, upevňující a stabilizační. Potraviny se mohou jíst podle libosti, ale pouze ty, které jsou povolené pro určitou fázi. Zásadní složkou celé této metody jsou ovesné otruby. Ovesné otruby dokážou zajistit stabilitu trávícího systému těla a zabraňují zácpě.

Ovesné otruby v těle nabobtnají a během diety nemáte pocit hladu. V těle člověka na sebe navážou tuky, cukry, toxiny a odvádějí je ven dřív, než se dostanou do krevního oběhu. Tímto ovesné otruby i nepřímo prospívají srdci. Takže dieta je prospěšná nejen při hubnutí, ale i pro zdraví těla.

Výhody

  • pokud se dodržuje, nedostaví se jo-jo efekt
  • máte pravidelný pohyb a naučíte se nové recepty
  • nepočítáte kalorie

Nevýhody

  • dodržování čtvrté fáze celoživotně
  • nelez ji doporučit lidem trpícím alergií na otruby
  • nevolnost z nedostatků sacharidů