V poslední době je kokosový olej považován za jeden velký zázrak, vzhledem k možnostem využití a jeho účinkům. Pokud jste ho ještě nevyzkoušeli, pozorně si přečtěte, na co všechno ho lze použít, a přesvědčete se o jeho blahodárném vlivu na náš organismus na vlastní kůži.

Co je kokosový olej?

Kokosový olej je rostlinný olej, který se získává ze zralých kokosových ořechů. Odnepaměti tvoří základní zdroj tuku pro obyvatelstvo v tropických částech světa. Dobře odolává žluknutí, proto se jeho trvanlivost pohybuje až okolo dvou let!

Kokosový olej v potravinářství

Kokosový olej má kouřový bod při 180ºC a proto se (jako většina jiných olejů) nepřepaluje. Je tedy vhodný na vaření, pečení i smažení. Obsahuje mastné kyseliny a vitamíny A, C a E. Využít ho můžete jak v teplé, tak ve studené kuchyni. Příjemné kokosové aroma dodá pokrmům zvláštní vůni a chuť, zkuste ho pro jednou vyměnit za máslo a namažte si jím krajíc chleba nebo celozrnný toast.

Pokud přidáte lžíci kokosového oleje do horké kávy, získáte náhradu smetany a káva bude mít lahodnou a krémovou konzistenci. Mimo to je kokosový olej významným zdrojem energie. Zkuste smíchat kokosový olej s chia semínky, vzniklou pomazánkou potřete pečivo a vydatná zdravá snídaně je na světě!

Pokud rádi připravujete zákusky a dezerty a využíváte v kuchyni čokoládovou polevu, zkuste změnu a čokoládu rozpusťte s trochou kokosového oleje. Milovníci domácího popcornu uvítají i možnost, jak si ho připravit zdravější a zajímavější formou. Co takhle kukuřičná zrna pokapat kokosovým olejem, posypat mořskou solí a užít si dokonalý relax u oblíbeného filmu?

Zkuste na kokosovém oleji připravit míchaná vejce, překvapí Vás nejen chuť, ale i snazší umývání nádobí! Zvolte kokosový olej při přípravě majonézy, domácích sušenek nebo vymazávání plechů na pečení. Možností využití v kuchyni je spousta a všechny stojí za vyzkoušení.

Kokosový olej v péči o tělo

Kokosový olej má tuhou konzistenci, po zahřátí (nebo promnutí v dlaních) se rozpouští. Je ideální k potírání pokožky obličeje i těla, dokonale hydratuje a zamezuje tvorbě vrásek, je také výborným pomocníkem při péči o suché a popraskané rty.

Je výborných produktem k masáži těla, přísadou do horké koupele, ale i účinným odličovačem nebo přírodním lubrikantem.

Trápí Vás zažloutlé zuby? Čistěte si je kokosovým olejem nebo si vytvořte domácí pastu z kokosového oleje a jedlé sody ve stejném poměru. Již velmi brzy zaznamenáte změnu.

Kokosový olej je také výborným prostředkem k hojení kožních nemocí a ran. Poradí si s vyrážkami, ekzémy, lupénkou, popáleninami, štípanci od hmyzu, ale i jinými kožními problémy. Při holení ho využijete hned dvakrát – jako jemný holící krém a jako zklidňující péči po holení.

Kokosový olej je známý pro své léčivé účinky v rámci plísňových onemocnění. Jednoduše namažte postižená místa, nechte působit a případné přebytky oleje odstraňte papírovým ubrouskem.

Pokud Vás trápí opary, nezoufejte! I s nimi si kokosový olej poradí. Potíráním oparu několikrát denně se zrychluje jeho léčba a snižuje případná bolestivost.

Suchá a zrohovatělá kůže na nohou je problémem nejednoho z nás. Vmasírujte každý den lžíci čistého kokosového oleje do pokožky chodidla a paty, případně můžete olej smíchat s oblíbeným esenciálním olejem (např. levandulovým) pro větší relaxační účinek.

Pokud smícháte kokosový olej s jablečným octem, vznikne Vám přírodní šampon na vlasy, který je nezatěžuje, naopak obnoví jejich sílu a lesk.

Můžete ho použít i jako výživnou masku na vlasy, je výborným pomocníkem jak při suchých a poškozených vlasech, tak i při tvorbě lupů. Dětským vlasům navrací jemnost, hebkost a snadné rozčesávání.

Pokud experimentujete s výrobou domácí kosmetiky, jistě Vás zaujme recept na domácí tělový peeling.

Kokosový olej smíchejte s cukrem nebo mletou zrnkovou kávou, naneste na navlhčenou kůži, promasírujte a opláchněte. Vaše pokožka bude hladká, zářivá, hebká a prokrvená.

Kokosový olej je také výborným pomocníkem při léčbě nebo prevenci dětských opruzenin.

Kokosový olej v domácnosti

Kokosový olej si hravě poradí se zaseknutým zipem u kalhot či bundy a odstraní i přilepenou žvýkačku na nábytku nebo textilii.

Je také výborným impregnačním prostředkem pro Vaši obuv. Pokud smícháte kokosový olej, louh, vodu a esenciální olej vůně dle Vašeho výběru, vznikne mydlinová tekutina vhodná ke praní.

Aplikací kokosového oleje na nábytek ho nejen ochráníte před nechtěným poškozením nebo škrábanci, ale také snížíte usazování prachu na něm.

Kokosový olej ve zdravotnictví

Kokosový olej významně posiluje imunitu, působí proti chronickému zánětu a osteoporóze, podporuje správnou činnost mozku a léčí Alzeimerovu chorobu. Podporuje zdravý a kvalitní spánek, účinné bojuje proti akné a nedokonalostem pleti a chrání před rakovinou.

Podporuje činnost štítné žlázy a nadledvinek, čímž udržuje hormonální rovnováhu v těle, stabilizuje hladinu cukru a cholesterolu v krvi, pomáhá předcházet cukrovce, podporuje trávení a odstraňuje zácpu, léčí kvasinkové infekce a přispívá ke snížení výskytu srdečních onemocnění.

Příjemnou zajímavosti je i to, že podporuje hubnutí a přispívá ke spalování tělesného tuku.

Kokosový olej je tedy opravdovým zázrakem s mnohostranným využitím, je jen na Vás, kdy ho zařadíte do svého jídelníčku, lékárničky i kosmetické taštičky.

V obchodech je k dostání spousta značek a půlkilové balení můžete pořídit již od 99,-Kč. Záleží na tom, zda si potrpíte na BIO kvalitu (ta je o něco dražší) či nikoliv.