Bolest zad a jak na ni

0
299

S bolestmi zad se alespoň jednou za život setkal téměř každý z nás. Ať už jsou způsobené v důsledku špatných životních návyků či značí něco mnohem závažnějšího, vždy se jedná o nepříjemnou situaci, která nás omezuje a je třeba ji co nejdříve vyřešit.

Přičiny bolesti zad

Příčin bolesti zad může být hned několik. Nezřídka je bolest způsobená jedním ze špatných životních návyků, jako jsou špatné držení těla, sedavé zaměstnání, nedostatečná nebo naopak přehnaná aktivita či stres nebo prochladnutí. V horším případě bolest znamená závažné poškození páteře, svalstva, příp. chorobu vnitřních orgánů.

Akutní versus chronická bolest

Bolest zad můžeme rozdělit na akutní a chronickou. Akutní bolest se objevuje náhle a přetrvává maximálně několik dní až týdnů. Chronická bolest přetrvává až několik měsíců nebo se v pravidelných intervalech vrací v průběhu celého roku. Ačkoliv bývá bolest nepříjemná, mnoho lidí ji dlouho neřeší. Často ji berou jako součást svého života. Neléčená bolest vyústí až v dlouhodobou pracovní neschopnost, proto je dobré věnovat její léčbě mnohem větší pozornost.

Prevence bolesti zad

Jedinou prevencí bolesti zad je zdravý životní styl. Vhodné je zařazení pravidelného cvičení na posílení zad i břicha a nepřetěžování opěrného systému. Cviky je vhodné provádět tak, aby rovnoměrně zatěžovaly všechny svaly a byly vykonávány šetrně a správně, jinak vám mohou spíše uškodit. Doporučuje se také jóga, pilates nebo plavání. Bolest zad bývá mnohdy způsobena špatnou polohou ve spánku, proto nešetřete při výběru kvalitní postele a matrace.

Jak si pomoci sám

Metod jak zmírnit bolest zad existuje mnoho, žádná však není univerzální. Jako první vám ulevit od bolesti pomohou jednoduché cviky či vhodná masáž. Doporučují se také přípravky určené k tlumení bolesti zad a kloubů, které obsahují léčivé složky a zároveň prokrvují tkáň. Například Olfen gel. Při dlouhodobé chronické bolesti vám pomůže také alternativní medicína, jako je akupunktura. Pokud máte sedavé zaměstnání a záda vás často bolí právě při práci, vyzkoušejte bederní polštářky, které vám zajistí vhodnou podporu páteře.