Jak snížit krevní tlak

0
561

Vysoký krevní tlak nebolí, tím pádem nenutí lidi jít k lékaři, a proto se mu říká i tichý zabiják. Vysoký krevní tlak může být dědičný, v takovém případě nejsou známy důvody jeho vysokých hodnot. Další možností je získaný vysoký krevní tlak. Ten vzniká životním stylem, stravou, životními situacemi.

Životním situacím velmi často nezabráníte. Může nastat těžké onemocnění v rodině, dojede ke ztrátě zaměstnání, rozchod s partnerem, úmrtí blízké osoby… to jsou všechno situace, které způsobují velký stres v těle člověka a stres působí na zvyšování krevního tlaku. Stravu, anebo styl našeho každodenního života můžeme ovlivňovat, a tím lze krevní tlak snižovat.

Velkým nepřítelem vysokého krevního tlaku je obezita. Proto každý pacient s vysokou váhou vzhledem ke své výšce si od lékaře vyslechne, že pro snížení vysokého krevního tlaku je nutné, aby rozhodně zhubl.

Jak vlastně vzniká vysoký krevní tlak?

Usazeniny z tučných jídel zanášejí řečiště tepen, žil a cév, které se tím zužují, tím je průtok krve ztížen, a srdce musí vydávat mnohem více energie k protlačení krve do celého těla. Tím se samozřejmě mnohem rychleji opotřebovává, vzniká angina pectoris, infarkt…

Přeorientováním se na zdravější netučnou a nesmaženou stravu můžeme napravit stav svých žil, snížíme v nich usazeniny a srdci tak pomůžeme v jeho pumpování krve do celého těla. Na snížení krevního tlaku je výborný česnek. Snižuj tlak téměř okamžitě, poznáme to podle pocitu lehké závratě, točí se nám hlava. To když jej sníme najednou mnoho. Protože ale náš dech by byl každodenním užíváním česneku značně nepříjemný, lidé by se nám jednak vyhýbali a po naší návštěvě by usilovně větrali, je lepší užívat česnekové tablety, které jsou nežádoucího typického česnekového aroma zbaveny.

Další výbornou potravinou na posilnění cév je pohanka. Obsahuje rutin, vynikající prvek pro zdraví cév. Měli bychom se starat o to, co jíme. Co nejčastěji bychom měli do jídelníčku zařazovat oleje za studena lisované, které obsahují velké množství omega 3 mastné kyseliny, výborný stavební materiál buněk, který zajišťuje pružnost cév. Jsou to především čistý rybí olej, avokádový olej, lněný olej, konopný olej, i olej ze semen černého bezu.

Dále napomáhá ke snížení tlaku například jmelí nebo hloh.