Střevní chřipka je nepříjemné onemocnění trávící soustavy. Je to v podstatě zánět žaludku a hlavně střev. Jde o bakteriovou, nebo virovou nákazu. Může vzniknout snědením zkaženého jídla, ale i pití. Někdy stačí se napít ze stejné sklenice jako již pil nemocný člověk. Šíří se i vzduchem. Důležitá je i hygiena. Je potřeba si před jídlem mýt důkladně ruce, ale také ovoce a zeleninu. Tím se dá mnohdy onemocnění předejít.

Střevní chřipka má mimo průjmu i stejné příznaky jako klasická chřipka. Jsou to teploty, únava, bolesti kloubů a celková vyčerpanost. Vždy je lepší navštívit lékaře, ten vzorky stolice zašle do laboratoře, a tam se zjistí, o jaké onemocnění se jedná. Většinou se odebere krev i moč. Pokud jde o virové onemocnění, nemusí se užívat léky, ale stačí dieta. Dietu je potřeba dodržovat několik dní, přičemž první den, by se nemělo jíst vůbec nic. Pití je ovšem velmi důležité, aby nedošlo k dehydrataci. Pijeme po malých dávkách černý, nebo bylinkový čaj. Dobrá je také voda neperlivá. Druhý a třetí den již můžeme jíst po malých dávkách suché pečivo, nebo suchary. Další dny můžeme jíst brambory, banány a jablka. Pokud se další dny cítíme lépe, je možné se pomalu vracet k dalším jídlům. Zatím vynecháme jen mléčné výrobky a ostrá jídla.

Střevní chřipka u dětí

Když mají malé děti střední chřipku, je pokaždé nutné vyhledat dětského lékaře. Při tomto onemocnění je potřeba hodně pít, a to je u malých dětí někdy problém. Hrozí tak dehydratace organismu, a to nesmíme dopustit. Dehydratace může velmi malé děti ohrozit na životě. U kojenců je nutná hospitalizace, aby se výživa mohla podávat nitrožilně.

U dospělých se nemusíme střevní chřipky tolik obávat

Dospělý lidé zvládají toto onemocnění mnohem lépe. Tam nehrozí dehydratace, protože dospělý člověk dobře ví, že je v tomto případě hodně pít. Pokud se jedná o bakteriální onemocnění, užívají se léky. Můžeme si vzít černé uhlí, nebo endiaron. Oba léky jsou účinné a určitě nám pomůžou zbavit se střevní chřipky. V případě teploty nám pomůže paralen. Pokud v dalších dnech při dietě si chceme vzít ovoce, doporučuje se ho nastrouhat, nebo namixovat. Žaludek si s tím snadněji poradí. Určitě bychom měli zapomenout na tučná jídla. Také čokoláda a sladká jídla je potřeba na nějaký čas vynechat. Naopak brambory a mrkev se velmi doporučuje. Bramborová kaše a dušená mrkev nás postaví na nohy.

U střevní chřipky nám pomohou i bylinky

Měsíček lékařský pomáhá na mnoho onemocnění a jde využít i při střevních potížích. Na křeče v břiše je dobrá i máta peprná, nebo zázvor. Proti průjmu je vhodné udělat si odvar z maliníku, nebo ostružníku. Také se dají použít červené květy jetele, ale i dubová kůra. Asi nejlepší jsou sušené borůvky. Ty nám také určitě pomohou v boji s průjmem. V lékárně nám poradí, co vše je vhodné, a čeho se vyvarovat.

Střevní chřipka má nejhorší průběh u dětí a seniorů

Kojenci, ale i batolata jsou při střevní chřipce ve velkém ohrožení. Pokaždé je velmi nutné navštívit lékaře, a ve většině případů musíme počítat s tím, že hospitalizace v nemocnici bude nutná. Vážné onemocnění to je stejně tak u seniorů a lidí s oslabenou imunitou. Bez lékaře to není vhodné řešit, protože by to mohlo dopadnout opravdu velmi špatně.

Určitě je lepší všem nemocem předcházet. V případě střevní chřipky je velice důležitá důkladná hygiena. Často si mýt ruce je samozřejmé, hlavně po použití WC. Pro malé děti a seniory je dobré, když se v rodině vyskytne střevní chřipka, aby vyhýbali kontaktu. Jen tak se mohou onemocnění vyhnout. Prevence je důležitá u všech nemocí, proto bychom měli vždy pamatovat na to, že zdravý životní styl je velmi důležitý, a je ho potřeba dodržovat.