Mnoho lidí si stále myslí, že nachlazení a chřipka je jedno a to samé. Avšak doopravdy je mezi těmito dvěma pojmy opravdu veliký rozdíl, na který bychom si měli dávat pozor. Protože, když se podcení nachlazení, tak samo odejde, což se u chřipky rozhodně stát nemůže.

Stačí málo a už ležíme

Většina lidí má slabou imunitu, takže velice rychle se stanou obětí nachlazení, ale také chřipky. Mnohdy stačí jen procházka v ranním dešti či první sněhové nadílce a už polovina lidí leží v posteli. Stejně tak na nás působí i chladné počasí a silný vítr. Neměli bychom podceňovat venkovní počasí a i když se zdá, že bude pěkně, raději se teple oblečte, protože nachlazení ani chřipka není nic příjemného. Kašel rychle odezní, ale víte, jak dlouho se budete potýkat s vysokými horečkami?

Poznám nachlazení a chřipku

Ačkoliv si to mnozí neuvědomují, tak je mezi chřipkou a nachlazením opravdu velký rozdíl. Pod nachlazení řadíme většinou jen kašel a rýmu, někdy je to doprovázeno zvýšenou teplotou, ale tato teplota je opravdu nízká. Naopak při chřipce je teplota poměrně vysoká anebo vyšší a většinou je kromě bolesti hlavy, také doprovázená bolesti svalů.

Ani jedno nepodceňujte

Pravdou je, že když je člověk nemocný, tak se nejprve snaží uzdravit se sám. U nachlazení to není žádný problém. Pokud si uvaříte čajíček a dáte nějaké léky na kašel či rýmu, tak vám nachlazení brzy zmizí. Ale kdybyste se tím nijak nezaobírali a normálně dále dělali to co obvykle, tak se vám nic nestane, protože nachlazení pomalu odejde samo. Na rozdíl od nachlazení chřipku podcenit nemůžeme, protože bychom si onemocnění ještě přihoršili. Často se stává, že z neléčené obyčejné chřipky může vzniknout zánět plic či dokonce zánět srdečních svalů a podobně.

Bojujeme nejen léky, ale také imunitou

Pokud trpíte chřipkou, je lepší navštívit lékaře, který vám předepíše nějaký vhodné medikamenty. Avšak je dobré se proti nachlazení i chřipce chránit po celý rok. A to jedině tím, že budete tím kvalitní imunitní systém. Někteří svou imunitu podporují různými vitamíny v podobě léků. Avšak existují i jiné možnosti, jak dosáhnout kvalitního imunitního systému, aniž bychom měli do sebe cpát chemické složky či se nějak omezovat.

Imunita nade vše

Člověk může být stále zdráv anebo aspoň méně náchylný, když bude mít dobrý imunitní systém, což není problém. Většinou stačí jen běžné věci, jako jsou procházky či čas strávený na čerstvém vzduchu. Dobré je také nepodceňovat spánek a samozřejmostí jsou vitamíny. Avšak nemusíte jen užívat ty v pilulkách. Stačí mít dobrou zásobu čerstvého ovoce a zeleniny a pravidelně si je dávat k jídlu. Samozřejmě, že proti nachlazení či chřipce se nelze izolovat úplně, ale je dobré udržovat si imunitu nejen na tyto nemoci, ale pro všechny onemocněné.

Přestože nachlazení a chřipka od sebe nemají daleko, není to samé. Takže si dávejte pozor a v případě, že máte podezření na chřipku, nepodceňujte svou léčbu.