Zánět nosohltanu

0
516

Nikdo nechce být nemocný, snad jen děti, kterým se nechce do školy kvůli písemce či špatné učitelce, ovšem když na ně nemoc přijde, raději by i šly do školy, než aby se doma trápily. Právě zánět nosohltanu je časté onemocnění nejen dětí, ale i dospělých, tak pozor, ať neonemocníte.

Vir či bakterie?

Vznik zánětu nosohltanu má hned dvě možnosti. Jednou z nich je nakažení jistým virem. Tento způsob je daleko častější a také méně komplikovaný. Druhým způsobem je bakteriální onemocnění. To v mnoha případech sice vzniká z onoho virového, když dojde k zanedbání nemoci a podobně, ovšem může vzniknout i samostatně. Je to o něco bolestivější forma, s kterou se hůře bojuje, ale nemusí se bát, protože při správné léčbě se jí zbavíte.

Každé škrábnutí v krku není zánět

Tohle onemocnění má spoustu příznaků a některé z nich mohou naznačovat klasickou chřipku, protože zejména u dětí je zánět nosohltanu doprovázen i zvýšenou teplotou. Samozřejmě, že v kombinaci se zarudlou sliznicí, dále se vám zvětší mízní uzliny a rozhodně si na ně zbytečně nesáhejte, protože budou i bolestivé. Může se objevit i suchý kašel, rýma a dokonce i zánět spojivek. V případě, že bude nemoc bakteriálního původu, pak se nevyhnete řezavé bolesti, která při polknutí bude trápit nejen krk, ale může pokračovat až k uším.

Ať se nám lépe dýchá

Je samozřejmé, že v případě podezření této nemoci, musíte navštívit lékaře. Ten sice v mnoha případech doporučí pořádky odpočinek a kloktadla, avšak máte jistotu, že je o vás dobře postaráno. Klidně můžete dětem nebo i sobě podávat léky na zvýšenou teplotu. A v případě, že by vaše onemocnění bylo komplikované a podobně, mohou vám lékaři napsat i antibiotika, ale nebývá to častým případem.

Bylinky nade vše

A tak jako u mnohých nemocí i pří zánětu nosohltanu vám mohou pomoci bylinky. Ať už si uděláte čaje, které krk trochu uvolní anebo budete tyto čaje jen kloktat je na vás. Někdo dokonce doporučuje i vdechovat páru při spaření bylinek. Takovou výbornou bylinku pro tento problém může být sléz, majoránka anebo plicník. Rozhodně je dobré vyhnout se heřmánku či šalvěji, které sice v první chvíli krk krásně uvolní, ale jsou to bylinky, které vysušují, což vám později bude velmi nepříjemné.

Když vám poradí babička

Někdy jsme sice hákliví na rady starších osob, avšak když jde o nemoci, měli bychom je vyslechnout, protože oni nejlépe vědí, co na danou nemoc může zabrat. Vzhledem k tomu, že třeba oni anebo jejich babičky si musely poradit i bez antibiotik, dokážou si najít vhodnou alternativu. Jednou z nich je i rada, dát jedlové šišky na pár dní do lihu. A pak si tímto roztok mazat hrudník a záda v oblasti lopatek. Rozhodně to může pomoci dýchací cesty uvolnit. Ovšem je lepší si to ověřit i u lékaře.

Zánět nosohltanu je klasická a častá nemoc. Avšak ani tato nemoc se nesmí podcenit. Rozhodně to neberte na lehkou váhu a pořádně se vyléčte, ať už léky či bylinkami.