Každým rokem slyšíme zprávy o tom, jak se klíšťata nebezpečně množí ani letos tomu neunikneme, protože klíšťat je opravdu hodně a už teď můžete na těle nacházet první z těchto nepříjemných parazitů. Je téměř zbytečné připomínat, jak se klíště nebezpečné, protože si to každý uvědomuje, a proto musí rychle ven. Ale jak jej vytáhnout?

Důležité je klíště najít

Někdo hned pozná, že má na těle klíště, protože jej dané místo začne svědit a podobně. Avšak je spousta lidí, které klíště ani nepostřehnou anebo si ho všimnou až později. Rozhodně vždycky platí, že čím dříve klíště najdete, tím lépe se vytahuje a tím méně nebezpečí hrozí. Proto je velice důležité, abyste se po každé procházce lesem či ve vysoké trávě a podobně, opravdu zkontrolovali. Poproste i svou rodinu, protože jsou oblasti, na které si sami nevidíte, zejména záda.

Klíště vytočíme až ven

Je spousta lidí, kteří si stojí za tím, že nejlepším způsobem, jak se zbavit klíštěte je zakapat jej olejem a poté začít točit. Je mnoho dohadů, zda se má točit ve směru či proti směru hodinových ručiček. V podstatě je to téměř jedno, je důležité, aby se klíště dostalo ven a to celé. Nesmí tam nikdy zůstat hlavička, protože právě tím vznikají oné nebezpeční nemoci a podobně. Někteří tento způsob kritizují právě proto, že při točení můžete klíště nechtěně zmáčknout či urvat mu hlavičku.

Taháme jako chirurgové

Odborníci často radí, abyste klíště vytáhli speciální pinzetou, kterou lze běžně zakoupit v lékárnách. Každopádně byste si měli dát na ruce gumové rukavice, vzít klíště do pinzety co nejblíže hlavičce, párkrát pohýbat na strany, aby se trošku uvolnilo a potom jedním tahem vytáhnout ven. V případě, že máte strach anebo si nejste jistí, běžte raději k lékaři, protože i malá část klíštěte v těle dokáže udělat velký problém.

Místo se musí kontrolovat

Hned potom, co se vám podaří celého klíštěte zbavit, byste měli místo dezinfikovat. Je téměř jedno jakou dezinfekci použijete, každopádně je dobré dát na místo aspoň něco. Když nemáte nic po ruce a jste například na dovolené, je lepší obětovat štamprli slivovice a podobně. Určitě si místo hlídejte, protože se může stát, že se vám tam po nějaké době vytvoří třeba červený flek, což značí nějaký problém a je nutné vyhledat lékařskou pomoc.

Nebuďte milosrdní a klíště zabijte

Pokud si budete klíště vytahovat sami doma, tak byste měli vědět, že s tímto hmyzem nesmíte mít žádné slitování. Je to nebezpečný hmyz, který je infikovaný, a proto je velice důležité, abyste se jej důkladně zbavili. Nejlepší je buďto jej spláchnout do záchodu, ale nesmí zůstat nikde na míse anebo jej zabalte do papírového kapesníku a zapalte jej, abyste měli jistotu, že je opravdu usmrcené a už nebude přenášet nemoci.

Klíště patří mezi nejmenší, ale zato velice nebezpečný hmyz. Proto se musíme stále kontrolovat a hned, jak klíště objevíme, rychle to řešit!