09 23 2017

Sladké RAW recepty

Recepty na sladkosti podle zásad syrové stravy slaví velké úspěchy i u lidí, kteří vitariánství nevyznávají. Velmi často jsou vedle klasických zákusků k dostání v kavárnách, ale snadno si je můžete připravit i doma!

Raw palačinky s ovocem

Těsto na palačinky si lze připravit z jablek nebo banánů. Banánové můžou být někdy trochu tužší, záleží na momentální zralosti ovoce, ale jablečné budou vždy měkké a křehké.

Na 16 palačinek budete potřebovat:

  • 1 kg zralých, šťavnatých jablek
  • 1 lžičku skořice
  • 8 pomerančů
  • 1 litr pomerančové šťávy
  • 150g datlí

Jablka zbavte jádřinců a nakrájejte na malé kousky. Neloupejte je, protože ve slupce a pod ní je ukryto nejvíce živin. Kousky jablek vložte spolu se skořicí do mixéru a rozmixujte na hladkou hmotu.

Těsto rozetřete na čtyři plata určená do sušiček a sušte asi 4 hodiny při 40ºC. Následně každý plát rozkrojte na čtyři díly, vznikne Vám šestnáct porcí.

Pomerančovou šťávu rozmixujte s datlemi. Palačinky ozdobte měsíčky pomerančů a polijte připraveným topingem.

Raw borůvkový koláč

Na raw dorty se často používají dopředu namočené ořechy. Kouzlo tohoto koláče spočívá v tom, že se ořechy nenamáčí a těsto tak není tolik mazlavé.

Na 1 koláčovou formu (12 porcí) si připravte:

  • 500g kešu ořechů
  • 200g datlové pasty (nebo rozmixované datle)
  • 300g borůvek
  • 140g datlí
  • 1 lžíci citrónové šťávy
  • 1 lžíci semínek chia (po nabobtnání zpevní náplň)

Ořechy rozmixujte a s datlovou pastou zpracujte v těsto. Koláčovou formu vyložte potravinovou fólií a ¾ těsta do ní vtlačte. Borůvky rozmixujte spolu s datlemi a citrónovou šťávou. Poté do náplně vmíchejte chia semínka a směs rozetřete na připravený korpus. Zbylou čtvrtinu těsta použijte jako drobenku a dejte vychladit.

Raw jahodový cheesecake

Příprava tohoto dezertu je velmi jednoduchá, ale výsledek Vás ohromí!

Na 1 dort budete potřebovat:

  • 1 hrnek kešu ořechů
  • 1 hrnek mandlí
  • ½ hrnku datlí
  • 3 lžíce vody

a na náplň:

  • 1 hrnek kešu ořechů
  • 1 hrnek kokosového oleje
  • 2 hrnky jahod
  • ½ hrnku agávového sirupu
  • 1 citron
  • 1 lžička vanilkového extraktu

Ořechy rozmixujte najemno, přidejte datle a spojte. Přidejte vodu a mixujte, dokud nebude těsto mírně lepkavé. Poté ho natlačte do dortové formy. Na náplň rozmixujte ořechy, jahody, agávový sirup, citrónovou šťávu i vanilkový extrakt do lehkého krému. Nakonec přidejte kokosový olej a důkladně znovu promixujte (olej se musí do směsi řádně zapracovat, nesmí zůstat na povrchu krému).

Náplň rozetřete na korpus a ozdobte jahodami, které můžete krátce předtím namočit do citrónové šťávy a medu, aby neoschly.

Raw dort s bílou čokoládou a malinami

Skutečný kulinářský raw skvost, který luxusně nejen vypadá, ale i chutná!

Na 1 dortovou formu si připravte:

  • 1 hrnek pekanových ořechů
  • 2 lžíce kokosového oleje
  • ½ hrnku kakaa

na náplň:

  • 2 hrnky kešu ořechů
  • ¼ hrnku agávového sirupu
  • ½ hrnku kakaového másla
  • ½ hrnku kokosového oleje
  • 2 hrnky malin
  • 1 hrnek vody

na polevu:

  • ½ hrnku kakaa
  • ½ hrnku agávového sirupu
  • ¼ hrnku kokosového oleje

Ořechy rozmixujte na mouku, přidejte kakao a ještě jednou promixujte. Nakonec přidejte rozpuštěný kokosový olej a vytvořte kompaktní hmotu. Pokud není těsto dostatečně lepivé, přidejte lžíci vody. Poté směs natlačte na dno formy. Na náplň rozmixujte ořechy s agávovým sirupem a vodou, až vznikne hladký krém. Poté přilijte rozpuštěný kokosový olej a kakaové máslo a důkladně promixujte, aby se olej zapracoval do směsi a neplaval na povrchu.

Polovinu krému nalijte na připravený korpus, posypte malinami a přelijte druhou polovinou krému. Na polevu rozmixujte všechny potřebné ingredience na hladkou hmotu. Tu lijte od středu dortu ke krajům, přičemž ponechte asi dva centimetry od kraje bez polevy. Špejlí můžete na polevě vytvořit mramorování, kdy smícháte světlý krém s tmavou polevou.

Raw dort z čokolády a banánů

Čokoláda a banány, to je harmonická kombinace, která je oblíbená nejen u dětí. Připravte si proto tuto lahodnou sladkou pochoutku.

Na 8 – 10 porcí dortu budete potřebovat:

  • 1 hrnek kešu ořechů
  • 1 hrnek vlašských ořechů
  • ½ hrnku datlové pasty (nebo rozmixovaných datlí)
  • ½ malého banánu
  • ¼ hrnku kokosového oleje

na datlovou pastu:

  • ¾ hrnku datlí
  • ½ hrnku vody

na krém:

  • 1 a ½ hrnku kešu ořechů
  • 1 hrnek kakaa
  • 1 a ¼ hrnku kokosového oleje
  • ½ hrnku agávového sirupu
  • 1 hrnek vody
  • ½ hrnku datlové pasty
  • ½ banánu
  • 1 lžička vanilkového extraktu

Na datlovou pastu rozmixujte vypeckované datle s vodou. Vlašské a kešu ořechy rozmixujte najemno, přidejte datlovou pastu, banán a kokosový olej a vytvořte kompaktní hmotu. Těsto natlačte do dortové formy. Na krém rozmixujte kešu ořechy s vodou a agávovým sirupem dohladka. Přidejte kakao, banán, datlovou pastu a vanilku a znovu promixujte. Rozpuštěný kokosový olej přidejte až nakonec. Hladký krém nalijte na připravený korpus a vychlaďte v lednici.

Raw tyčinky s čokoládou a kokosem

Tyto sladké jednohubky ukojí Vaši Mlsnou a nadchnou i rodinu nebo návštěvu.

Suroviny na 16 porcí:

  • 200g mandlí 2 hodiny máčených ve vodě
  • 100g datlí 2 hodiny máčených ve vodě
  • 50g kokosu
  • 20g kakaa

na náplň:

  • 60g kokosového oleje
  • 100g kešu ořechů 2 hodiny máčených ve vodě
  • 3 lžíce agávového sirupu
  • 60g kokosového krému
  • vanilkový lusk

na polevu:

  • 40 g kakaa
  • 120g kokosového oleje
  • ¼ hrnku agávového sirupu

Namočené mandle rozmixujte s datlemi, kokosem a kakaem, a vytvořte tak kompaktní těsto. To natlačte do menší obdelníkové formy nebo pekáče. Krém připravte rozmixováním ořechů s kokosovým krémem a olejem, agávovým sirupem vyškrábanými semínky z vanilkového lusku. Náplň rozetřete na připravený korpus. Rozpuštěný kokosový olej smíchejte s kakaem a agávovým sirupem, vytvořte polevu a nalijte ji na krém. Formu zabalte do potravinové folie a vložte do mrazáku na 3 – 4 hodiny. Poté krájejte malé kostičky nebo tyčinky.