Zrak je jeden z našich nejdůležitějších smyslů. Bez očí a zraku by všechno bylo mnohem složitější, a proto je důležité, abyste si oči chránili. Dokonce existuje i jóga cvičení na vaše oči.

Kdo trénuje svá očka?

Zatím je opravdu jen hrstka lidí, kteří se věnují cvičení oční jógy. A přitom je spousta lidí, kteří denně strávit několik hodin před počítačem či jiným monitorem, který opravdu zrak kazí. Každopádně cvičit oči by měli zejména ti, kteří je opravdu namáhají, ať už před počítačem či jinak. Avšak není to omezeno pouze na lidi, co mají zaměstnání spojeno s počítačem, naopak cvičit zrak si může úplně kdokoliv, protože úplně každý potřebuje mít oči zdravé.

Cvičte své oči a budete se divit

Rozhodně je dobré si oči procvičit. Jednak si je tím uvolníte, což je příjemné po dni stráveném u počítače. Ale co je důležitější, tak správným cvičením můžete dosáhnout i lepšího zraku. Takže pro ty, co mají práci u monitoru, to znamená, že se jejich zrak nebude zhoršovat v takové míře. Avšak jak už bylo zmíněno, je to výborné cvičení i pro lidi, kteří nepracují před monitorem. Pro tyto lidi má cvičení oči mnohem větší efekt, a tak se dá předpokládat, že tito lidé si pro brýle nepůjdou tak brzy, jako ti, co o svůj zrak nedbají.

Osobního trenéra nepotřebujeme

Nejedná se o klasické cvičení jógy, kdy se setká skupinka nadšených lidí a jde se cvičit. Naopak oční jógu můžete cvičit úplně sami v pohodlí vašeho domova. Na internetu naleznete i velké množství videí, na kterých je ukázáno, jak můžete své oči a tím i zrak cvičit. Každopádně existuje hned několik cviků. Například střídavé sledování špičky a kořenu nosu či různé kroužení očí anebo masáž víček.

Trénujeme podle potřeby

Samozřejmě, že čím více budete trénovat, tím lépe uděláte pro svůj zrak. Stačí tomu věnovat jen pár minut, ale důležitá je pravidelnost. Pokud pracujete u monitoru, tak byste se měli cvičením oční jógy zabývat mnohem častěji a to klidně i několikrát denně. Avšak pokud vám na to nezbývá dostatek času či energie, tak stačí jednou denně. Pokud ani na to nebudete myslet, věnujte se cvičení aspoň dvakrát týdně, ale opravdu poctivého cvičení. Takže na to budete muset myslet, pokud chcete svým očím opravdu ulevit a pomoct.

Spláchněte únavu vodou

Znáte to, když máte náročný den a domů přijdete velice unavení, pak si dáte sprchu a vyjdete z koupelny jako znovuzrození. Je to velice příjemný a efektivní boj s únavou. Sprcha nepomáhá jen celému tělu, ale osvěžení vodou funguje i na jednotlivé části těla. Takže když se vám budou zdát vaše oči unavené a bolestivé, ale nebudete mít zrovna příležitost ke cvičení, stačí si oči opláchnout vodou a hned pocítíte pořádnou úlevu.

Nemusíte posilovat pouze tělo i oči mají své svaly, tak si zkuste zacvičit oční jógu. Může vám to ušetřit váš zrak a případnou koupi brýlí.