Je to tak každý rok. Zima zaklepe na dveře a najednou musíme vymýšlet náhrady za různé venkovní aktivity, kterými jsme se udržovali ve formě. Pokud se i v zimě chcete udržet správně ve formě a na jaře být opět fit, mrkněte, jak se o své tělo v zimě starají naši nejlepší sportovci.

Velkou a samostatnou skupinou jsou sporty, které se s úderem zimy teprve pořádně rozjíždí. Mezi ně se řadí také biatlon, ve kterém se představí nejedna hvězda světového kalibru. Svou extra třídu již stihla několikrát předvést třeba Gabriela Soukalová, která hned na prvním srazu světového poháru ve švédském Östersundu dokázala vybojovat zlatou medaili v sprintu na 7,5 km. Přitom dobře měla našláplý i úplně první vytrvalostní závod, kde se však poslední střelou o medailovou pozici připravila. V týmovém závodě smíšených štafet se zadařilo také naší čtveřici Vítková, Soukalová, Šlesinger a Moravec, kteří si dojeli pro bronzové medaile. I nyní skoro na konci sezony naše biatlonové hvězdy na závodech ukazují, že přípravu pojaly zodpovědně a formu načasovaly úplně přesně. Gabriela Soukalová s přehledem vede, Veronika Vítková je sedmá. U mužů to sice tak skvělé není, ale výkony půjdou zajisté na mistrovství světa nahoru. Jak se tedy naši biatlonisté připravují před vrcholem sezony?

Pilování formy, odpočinek i ostrý trénink

Základem všeho je pro naše biatlonisty kvalitní regenerace. Zejména mezi jednotlivými závody v destinacích světového poháru hraje velkou roli správný odpočinek. Ať již se jedná o masáže, saunu či vyklusávání, má tento prvek neskutečný účinek na výkon.

Gabriela_SoukalováZdroj: Wikimedia

Jelikož již hrubá příprava proběhla a biatlonisté mají nespočetné kilometry v nohách a tisíce sestřelených terčů v pažích, jedná se z velké části jen o drobné doladění formy. Prozatím se jako klíčová ukazuje střelba, která naše reprezentanty odsouvá z nejlepších pozic. A tak tedy nezbývá než kroužit a pálit jednu ránu za druhou. Běžecká část je spíše zaměřená na seznámení se s terénem závodiště a odhalení potenciálních míst pro útok na soupeře nebo naopak odpočinek.

Tvrdá dřina nicméně biatlonistům není cizí. Krom závodů, ve kterých se vydají ze všech sil, si musí sáhnout hlouběji i při delších pauzách, které se v letošní sezoně objevují v kalendáři třikrát – vždy na konci měsíce na 2 týdny.

Fidlátka zazimovali fotbalisté

Úplně jinou část sezony naopak před sebou mají například fotbalisté. Ti si své již před příchodem zimy odpracovali a dočkali se volnějšího období. Tomu už ale nedávno odzvonilo. Na programu nechyběly dovolené, které sloužily nejen k fyzické, ale i psychické regeneraci. Pak následovala individuální příprava, kde se každý sportovec soustředil na své případné nedostatky. Pakliže počasí dovolí, sází třeba také nejlepší střelec české ligy David Lafata na určitou dávku běhání. Příroda nicméně ne vždy dovolí příjemné běhání a tak se musí uchýlit do vnitřních prostor tréninkového centra. Týmy organizují pro zpestření tréninkového režimu třeba také BOSU, TRX či spinning, naopak ženami oblíbený aerobic je na mužském žebříčku oblíbenosti spíše níže.

800px-David_Lafata_-_FK_Jablonec_(2)Zdroj: Wikimedia

Alespoň částečně se do kůže biatlonistů vžít i ligový kanonýr, který například vyzkoušel také tradiční Jizerskou padesátku, svého času ještě v jabloneckém dresu. Rozhodně se však nejedná o pravidlo, jelikož toto sportovní odvětví nepatří mezi Lafatovy oblíbené. Celá pražská Sparta se však mohla při vnitřní přípravě těšit nejen na jarní část nejvyšší domácí soutěže, ale i účast ve vyřazovací části Evropské ligy. Ta je ke sledování stejně jako Liga mistrů na bet365.

Tenisté mají k dovolené i týmové soutěže v teple

Pokud patříte mezi milovníky tenisu, můžete zbytek zimy strávit po vzoru našich nejlepších tenistů a tenistek. Ti cestují po celém světě, takže si mohou v létě dopřát zimu a v zimě teplé kraje. Turnaje se v zimním období konají například v Asii, např. exhibiční turnaj International Premier Tennis League, v jehož průběhu se Karolína Plíšková či Tomáš Berdych podívali dokonce do japonského Kobe, filipínské Manily a indického Dillí, nemluvě o Dubaji či Singapuru (česká tenistka dokonce získala i cenný skalp světové jedničky Sereny Wiliamsové). Stejně tak se i vy můžete utéct posledním záchvěvům zimního chladného počasí a vyrazit na nějaký turnaj na krytých dvorcích nebo v teple na jižní polokouli. Krom tvrdé dřiny na shazování vánočních kil můžete navíc přidat nějaký ten fiftýn.

NSW_TENNIS_APIA_INTERNATIONAL_(16301818311)Zdroj: Wikimedia