Žádná nemoc není příjemná, ovšem pokud mluvíme o hemeroidech, tak jeto opravdu jedna z těch běžných, ale velmi nepříjemných nemocí. Bohužel, možná i bohudík je to běžná nemoc, kterou trpí mnoho lidí, a tak jí lze dokonale léčit.

Hemeroidům se nevyhnete

Teoreticky by se dalo říct, že hemeroidy má úplně každý člověk v těle. Jedná se o speciální uzliny, které jsou uschovány u našich konečníků. Ovšem dokud se s těmito uzlinami nic nestane, tak o nic snad ani nevíte. Naopak když se začnou měnit, tedy zduřují, pak je nezýváme hemeroidy a už je to onemocnění, které se musí léčit. Na to, jak lze vyléčit tuto nemoc existuje mnoho metod.

Víte co jíte?

V mnoha případech jsou hemeroidy způsobeny nevhodnou stravou. A proto je nejlepší metodou upravit jídelníček, tak abyste jídlem hemeroidy léčili. Je to poměrně snadné, protože návod na to, co byste měli jíst, najdete úplně všude. V podstatě je jen důležité, abyste měli velký přísun vlákniny, takže v mnoha jídelníčkách se hojně objevuje ovoce, jako jsou jablka i hrušky. Dokonce se doporučují i fazole. Na druhou stranu, jsou zde potraviny, které byste měli ideálně úplně vyloučit anebo aspoň snížit na minimum, mezi ně patří velice kořeněná či ostrá jídla.

Hlavně se hýbejte

Dalším problémem je, že se lidé málo pohybují. Pravdou je, že někteří to mají o něco složitější, protože mají sedavou práci, ale právě celodenní sezení u počítače a podobně je jednou z příčin vzniku hemeroidů. I střeva potřebují pohyb, a tak pokud jste i vy těmi, kdo má sedavou práci, měli byste si aspoň jednou, ideálně dvakrát do týdne vytvořit nějakou aktivitu, například si běžte s kamarádkou zahrát tenis, zaběhat anebo si zajděte do posilovny. Jednak to pomůže vašemu zdraví, ale také se odreagujete, takže je to příjemné pro psychiku.

Hurá do lékárny pro mastičky

Mnohdy nestačí jen upravit si stravu a začít se trochu více hýbat, protože hemeroidy bývají svědivé, a s tím se musí bojovat. Abyste vyléčili hemeroidy, tak musíte mnohdy do lékárny, kde si koupíte speciální mastičky určený přímo pro tento problém. Samozřejmě, že je ideální kombinovat úpravu jídelníčku, pohyb i mastičky, protože tak máte nejen kvalitní léčbu, ale i dokonalou prevenci, protože hemeroidy jsou jednou z nemocí, která se ráda vrací.

Když je to vážné, musíte k lékaři

Léčba hemeroidů může být i komplikovanější, než jen použít mastičku, zejména pokud hemeroidy podceníte a vám se výrazně zhorší, tedy začne vám téct krev, budete mít průjem či zácpu či jiné potíže, tak musíte okamžitě za lékařem. V takových případech většinou nezbývá nic jiného, než chirurgický zákrok. I zde je více možností, buďto se zduřelé uzliny úplně odstraní a to pomocí laseru či tekutého dusíku anebo méně používaným zákrokem, ale také účinným je podvázání cévek. Záleží na tom, v jakém zdravotním stavu budete. A proto to raději nenechávejte dojít do těchto mezí.

Hemeroidy jsou opravdu nepříjemné, ovšem když je začnete brzy a správně léčit, tak se jich zbavíte sami doma, bez velkých obtíží.