Vyloučit lepek ze stravy se může jevit jako náročný a poměrně radikální krok. V dnešní době se už však nejedná o nic výjimečného a důvody pro toto rozhodnutí mohou být různé. Široká nabídka produktů a potravin, které lepek neobsahují, značně zjednoduší celý proces a snahu o přechod na jiný stravovací režim.46341-pohankaboy_0635-prev

Co způsobuje lepek a jaké jsou důvody pro jeho vyřazení ze stravy

Nevolnosti, únava, bolesti hlavy, ekzémy, špatný stav pokožky a další podobné problémy se mohou jevit jako neodstranitelné a najít skutečnou příčinu může být těžkým oříškem. Jednou z možností může být intolerance na lepek, kdy si tělo nedokáže s touto látkou efektivně poradit a je zbytečně zatěžováno. Vedlejšími projevy jsou následně již zmíněné potíže. I u lidí, kteří netrpí přímo alergií na lepek, může mít jeho vyřazení ze stravy pozitivní následky.

Co všechno se vyrábí v bezlepkové variantě

Bezlepková strava není v žádném případně nudná a fádní. Hodně záleží na tom, jak si ji sami dokážete uzpůsobit. V dnešní době je nabídka bezlepkových potravin velmi široká. Koupíte mouku, připravená těsta, sušenky, sladkosti, pečivo, cereálie a další. Existuje celá škála receptů věnovaných přípravě oblíbených jídel v jejich bezlepkové variantě. Budete poznávat i nové chutě při zkoušení alternativních obilovin a pečení ze speciálních druhů mouk.

Kde sehnat bezlepkové potraviny

Úplně největší výběr najdete na internetových obchodech, ale základní suroviny a potraviny bez obsahu lepku jsou již běžně dostupné v supermarketech či kamenných prodejnách zdravé výživy. Pokud se změnou životního stylu teprve začínáte, poohlédněte se po bezlepkových receptech a připravte si základní nákupní seznam potravin, které budete potřebovat. Časem můžete zkoušet různé vychytávky a nové produkty pro ozvláštnění jídelníčku.