Dna lidově také nazývaná jako nemoc králů, postihuje asi jednu desetinu populace. Dá se konstatovat, že dnu způsobuje nemocný metabolismus, k němuž mohou vést i genetické vlohy. Organismus osob postižených touto nemocí není schopen v potřebné míře odbourávat puriny, které se vyznačují nadměrnou tvorbou kyseliny močové. Vysoká koncentrace kyseliny močové v krvi způsobuje krystalizaci purinů v kloubech a jiných tkáních. Krystaly utvořené z kyseliny močové mají jehličkový tvar, pronikají tak do málo prokrvených tkání, ve kterých uvíznou a svým ostrým hrotem se do nich zabodávají.

Dna nejčastěji postihuje malé klouby na horních a dolních končetinách. Místy můžou být poškozeny i ramenní klouby a ušní lalůček. U některých lidí může dojít k tvorbě močových kamenů, u jiných k dnavým záchvatům. Dnavé záchvaty představují záněty kloubů, které jsou velmi bolestivé. Název nemoci souvisí především s rizikovými faktory stravování.

Dna a jídelníček

Osoby trpící touto chorobu musí dodržovat speciální jídelníček. Musí upravit své stravovací návyky. Omezit se musí především nadměrná konzumace masa a alkoholu. Tyto potraviny jsou v civilizovaných zemích dostupné v nadměrném množství. Nemoc dna, tak může prakticky zasáhnout kohokoliv, zejména má-li k tomu dědičné sklony.

Jídelníček je tak zaměřen na udržení rozumné váhy, dodržování pitného režimu. Obohacen bývá i o častý pohyb. Řídí se výběrem správných potravin k jídlu a pití. Tím se snižují příznaky a bolestivost.

Dna jídelníček

Doporučené potraviny

  • ovocné šťávy a limonády – čerstvé neslazené džusy, mimo brusinkového
  • zdravé tuky – rostlinné lisované za studena
  • mléčné výrobky, ovoce, zelenina – nízkotučné sýry a jogurty, zakysané výrobky, mrkev, celer, brambory, banány, třešně, pomeranče, kokos, kiwi, datle, avokádo, hrozinky
  • tmavé i bílé pečivo, hnědá rýže
  • ostatní potraviny – nejsou-li uvedené, tak se smí konzumovat pouze občas

Zakázané potraviny

  • luštěniny
  • maso – hlavně z mladých zvířat a vnitřnosti, drobné ryby, uzeniny
  • obilniny – celozrnné výrobky, kynutá těsta
  • zelenina – špenát, reveň, červená řepa, kapusta, česnek
  • živočišné tuky a bílkoviny – plísňové a tučné sýry
  • ostatní – čokoláda, kakaový prášek, silné kakao a čaj, marcipán, ostré koření, hořčice
  • alkohol – pivo a červené víno

Doporučení pro sestavení dna jídelníčku

  • odstraňte potraviny s vyšším obsahem purinů
  • odstraňte konzumaci soli
  • začněte sportovat
  • snižte denní příjem bílkovin