Přijde vám, že se to kolem vás jen hemží lidmi, kteří podlehli zdravému životnímu stylu? Chodí běhat, zdravě jí a cvičí podle videí na YouTube. Počet nadšenců do sportu a zdravé výživy v posledních letech skutečně dramaticky stoupl. A je to jen dobře.

Zdravý styl života je důležitější než kdy jindy

Dříve se na to tolik nehledělo, nebylo totiž potřeba. Dnešní nezdravá jídla a fast foody před několika desítkami let vůbec neexistovaly a lidé nebyli zvyklí tolik času trávit u počítače. Zdravá strava a dostatek pohybu byly samozřejmostí.

Jenže už nějakou dobu je situace jiná. Jíme nezdravé polotovary, protože na pořádné vaření nemáme čas, a většinu dne prosedíme. Našim tělům to ale nesvědčí, potřebují pohyb, dostatek vitamínů a vyváženou stravu. Zastánci zdravého životního stylu to už pochopili.

Proč se snažit žít zdravě?

Jedním důvodem, proč začít, může být snaha zhubnout. Chcete-li při hubnutí dosáhnout trvalého výsledku, zapomeňte na drastické diety. Jedinou správnou cestou je trvalá změna stravovacích návyků. Svůj jídelníček však vůbec nemusíte omezovat. Klidně jezte sladké i slané, nevzdávejte se toho, co vám chutná. Avšak tyto nezdravé potraviny by měly být pouze doplňkovou složkou.

Pokud si nedokážete příliš představit, co se skrývá pod pojmem zdravá strava, hledejte na internetu. Narazíte na spoustu tipů a zdravých receptů, které jsou výborné. Skvělé fitness recepty (také na sladká jídla) najdete na webu MilujemeFitness.cz.

Druhým, a důležitějším důvodem, je zdraví. Změňte svůj zdravotní styl, abyste prožili delší a spokojenější život ve zdraví. Není tajemstvím, že obézní lidé jsou náchylnější k mnohým nemocem, a domácí povaleči na tom také nejsou moc dobře.

A není to příliš náročné?

Jasně, bude vás to něco stát. Především budete muset obětovat pohodlí a své staré zvyky. Ale za zdraví těla i duše to stojí, ne? S dobrou fyzickou kondicí a častým pohybem totiž souvisí také psychická pohoda. Pohyb v našem těle probouzí endorfiny, díky nimž se cítíme šťastnější.

Překonejte se, zkuste týden jíst zdravě a cvičit. Uvidíte, že i vy si zamilujete fitness! A nevymlouvejte se na Vánoce. Na zmiňovaném blogu MilujemeFitness.cz najdete i recepty na zdravé vánoční cukroví.