Jsou zdravé a snadno dostupné. Není tedy žádná překážka (vyjma alergie a některých onemocnění), proč bychom je nemohli konzumovat. Pojďme se na ty nej superpotraviny podívat trochu podrobněji. Jmenovat nemůžeme určitě všechny, protože výčet by byl hodně dlouhý. My zmíníme skutečně jen ty základní.

Česnek

Česnek nemůže ve výčtu superpotravin samozřejmě chybět. Již naši předci objevili jeho léčivou sílu, ne nadarmo je součástí celé řady babských receptů a nese označení přírodní antibiotikum. Bylo skutečně prokázáno, že likviduje bakterie, viry a plísně a má účinky proti celé řadě degenerativních a infekčních onemocnění od rýmy až po rakovinu.

Česnek konzumujeme všichni v celé řadě pokrmů, dodává chuť masu i zelenině, je rozšířen ve všech mezinárodních kuchyních. Nejúčinnější je samozřejmě syrový, i když některým lidem může v syrové podobě činit konzumace problémy. Zásadní negativum by dokázal uvézt každý z nás, a to nepříjemný dech po jeho konzumaci. K potlačení páchnoucího dechu je možné rozžvýkat petržel, která dokáže tento zápach neutralizovat.

Jablko

Jablka představují jednoduché a velice snadno dostupné ovoce.  Našemu tělu dodají vlákninu a vitamíny. Bylo také prokázáno, že dokáží vázat těžké kovy a odstraňovat je z těla ven. Vláknina zase podporuje dobré trávení. Ideální způsob, jak s nimi naložit, je velice prostý a zná ho každý z nás. Čerstvé jablko je velice chutné a šťavnaté, jezte je i se slupkou, abyste využili všechny živiny.

Tučné ryby

Lososa, tuňáka, makrelu nebo sardinky určitě znáte. Jde o hlavní zástupce tučných ryb, pro které je typické, že jejich tuk je rozložen v celém těle, nejenom v játrech. Právě jejich tuk obsahuje vysoké množství toliko ceněných omega-3 nenasycených mastných kyselin v přirozené formě. Jsou totiž nezbytné pro funkci mozku, srdce a správnou funkci imunitního systému. Dále jsou ryby významným zdrojem vitamínu D, nezbytným pro stavbu kostí.

Byly doby, kdy tyto druhy ryb nebyly na našem trhu k dostání, nicméně dnes to již není žádný problém. Seženete je čerstvé, mražené nebo konzervované. Škála pokrmů může být skutečně široká – steak z lososa, pomazánka nebo salát… Neváhejte, experimentujte a nezapomínejte, že ryba by měla být v jídelníčku zastoupena 2-3 krát týdně!

Brukvovitá zelenina

Možná trochu tápete, co konkrétně si máte pod tímto pojmem představit. Pokud ale zmíníme brokolici, květák, zelí nebo kapustu, víte hned. Tento typ zeleniny je mimořádně bohatý na vitamíny, ale i na tzv. antioxidanty. Ty chrání buňky našeho těla před volnými radikály (toxickými molekulami) a tím pádem slouží jako ochrana před vznikem řady onemocnění, včetně rakoviny.

Nejvíce živin je obsaženo v syrové formě, jakákoli delší tepelná úprava živiny ničí. Jako vhodnou úpravu bychom mohli zvolit lehké povaření v páře. Nebo vyzkoušejte novinku ve zdravém stravování poslední doby – zeleninové koktejly (smoothies). Syrová kapusta spolu s pomelem a banánem je vyváženým příkladem jednoho z nich.

Avokádo

Avokádo je pro řadu z nás stále velkou neznámou. Toto ovoce se ale už pomalu začíná zabydlovat i v řadě českých domácností. A proč ho řadíme mezi superpotraviny? Díky svému složení, bohatému na celou řadu živin – vláknina, draslík, vitamíny skupiny B. Zároveň působí jako antioxidant a je cenným zdrojem nenasycených mastných kyselin, důležitých pro zdravé srdce.

A jak s ním naložit? Avokádo rozkrojte napůl a vyjměte měkkou dužninu. Tu můžete rozmačkat a natřít na toast. Stačí lehce osolit, opepřit nebo posypat slunečnicovým semínkem. S dochucováním si můžete pohrát, neboť samotná dužnina nemá výraznou chuť. Avokádo lze také používat do salátů, vyrábí se z něho i různé dipy.

Semínka

Slunečnice, dýně, seznam, len nebo v poslední době populární chia semínka můžeme směle zařadit do skupiny superpotravin. Jsou totiž vynikajícím zdrojem rostlinných bílkovin stejně jako prospěšných omega-3 mastných kyselin. Kromě toho poskytují mnoho dalších živin – jako minerály hořčík, mangan, draslík nebo zinek. Mají rovněž protizánětlivé účinky a jsou účinnými antioxidanty.

Teď jsme vás snad už dokonale přesvědčili, že jejich konzumace je i pro vás to pravé. Dýňová nebo slunečnicová semínka můžete využít jako zdravé mlsaní, nebo je přidávat do domácího pečiva nebo třeba jogurtů. Drobná sezamová semínka se skvěle hodí do různých salátů. A lněná nebo chia semínka vyzkoušejte třeba zamíchaná do jogurtu nebo kaše.