Pěstujete bylinky a nevíte, co s nimi na zimu? Pokud máte strach, že na zahrádce přejdou mrazem a už nevyraší, není nic jednoduššího než je na podzim ostříhat, usušit a v zimě si z nich připravit čaj, který nejen zahřeje, ale potěší i vaši mysl.

Domácí bylinné směsi

Některé rostliny mají mnoho léčivých a zklidňujících účinků. Nemusí vždy růst na zahrádce, často je najdeme i ve volné přírodě – u příkopů, ale i v korunách rozkvetlých stromů. Skvělé je na nich to, že jsou to dary přírody, takže v nich není žádná chemie. Když navíc víte, čím vám která rostlinka může prospět, sami si můžete namíchat bylinnou směs tak, aby vám vyhovovala.

Čaje zklidňující tělo i mysl

Pokud jste ve stresu a potřebujete zklidnit mysl, ale i když nemůžete spát, vyzkoušet můžete směsici bylinek, která vás uvede do klidového režimu, připraví vás na spánek a pohladí nervy. Směs si můžete namíchat z vlastních bylinek, ale lze ji také koupit již hotovou, nebo si můžete pořídit jednotlivé bylinky a podle vlastního poměru si vytvořit směs, která vám bude vyhovovat.

Na zklidnění mysli nejlépe působí meduňka, která je známá svými tlumicími účinky – dokáže uklidnit jak mysl, tak i tělo; účinně působí proti žaludečním a střevním obtížím a brání nechtěnému nadýmání. Další bylinkou, která uvede tělo do klidu, je kořen kozlíku lékařského. Kozlík působí relaxačně a dokáže uklidnit podrážděné nervy. Kdo má rád čaj, co má „říz“, může do něj přidat lístky máty, jež blahodárně působí na imunitní systém, což je vhodné hlavně v období chřipek a různých onemocnění. Máta má také relaxační účinky. Zklidňující účinky může mít také lipový květ, který působí spíše na tělo. Pomáhá při žaludečních obtížích, křečích v zažívacím traktu i při onemocnění dýchacích cest. V neposlední řadě se můžeme zmínit i o mateřídoušce, která pomáhá proti bolestem hlavy, navozuje klid mysli a připraví vás na klidný spánek.

Povzbuzující čaje

Jste-li unavení a potřebujete povzbudit tělo i mysl, zkuste vyměnit kávu za bylinný nápoj. Kofein je kromě kávy obsažen také v černém a zeleném čaji. Bílý čaj navíc zlepšuje imunitní systém, podílí se na správné funkci srdce a pomáhá snižovat hladinu cholesterolu.

Bylinkou, která pozitivně ovlivňuje psychickou výkonnost a krevní tlak, je dobromysl, jinak známá jako oregano. Květ levandule nebo bazalka také pomáhají zlepšit koncentraci, působí proti bolestem hlavy a nervozitě. Antidepresivně účinkuje také jasmín nebo šalvěj lékařská. Díky těmto bylinkám zklidníte svou mysl, zmíníte stres a budete schopni se soustředit na každodenní práci.

Bylinky tedy působí nejen na mysl, ale i na tělo. Některé vás uklidní po náročném dni v práci a při večerním odpočinku vás navíc krásně zahřejí, jiné vás nabudí a připraví na nový den.