S rozmachem zájmu o běhání, cyklistiku a další nenáročné letní sporty přibývá také různých sportovních trackerů a aplikací, pomocí nichž snadno změříte, jak jste byli výkonní. Lidé se totiž rádi porovnávají s ostatními a chtějí vědět, zda se zlepšují. Takovým základním vybavením každého cyklisty by tedy měl být cyklocomputer nazývaný taktéž tachometr.

Rychlost, ujeté kilometry a další údaje lze měřit pomocí mnoha sportovních trackerů. Mnohé dražší fitness náramky a chytré hodinky jsou schopné monitorovat i cyklistiku, nicméně takové si pořizujte, jen pokud toužíte měřit si více různých sportů (například ještě běh a plavání). Jestli vám jde jen o jízdu na kole, vyberte si mezi klasickými cyklocomputery. Stojí pár stovek.

Bezdrátové, nebo drátové provedení?

Prvotním úkolem při rozhodování je rozmyslet si, zda máte zájem o klasické drátové či bezdrátové cyklocomputery. Druhá varianta je pochopitelně lepší, pokud chcete tachometr používat na dvou kolech. Navíc se vám pak na rámu nevine tolik drátů a nestane se vám, že byste o ně někde zavadili.

Na druhou stranu bývá u bezdrátových cyklocomputerů trochu problém při hromadných závodech, kdy se může stát, že se napojí na snímač kola někoho jiného. Lepší modely používají kódovaný signál, takže k ničemu takovému dojít nemůže, ale cena je pak znatelně vyšší než u drátových modelů.

Jaké funkce potřebujete?

Dále se cena odvíjí od počtu funkcí. Jestliže jezdíte na kole spíš rekreačně, postačí vám najeté denní kilometry, celkové km, aktuální rychlost, doba jízdy a hodiny. Pak je možné mít na tachometru zobrazenou třeba ještě teplotu, maximální rychlost, stopky, měření tepu, kadenci šlapání apod. Plánujete-li jej využívat na dvě kola, měl by umět mezi nimi přepínat. Vhodné je rovněž, když se zvládá automaticky zapnout a vypnout, jakmile se rozjedete, abyste to nemuseli hlídat. Dobrá je i vodotěsnost, určitě vás někdy na kole zastihne přeháňka.