Zimní čas má mnoho lidí spjato s rýmou, kašlem a nachlazením. V chladnějším ročním období se s těmito problémy setkáváme častěji, mohou nás ale přepadnout během celého roku, a právě proto bychom neměli podceňovat jejich prevenci, díky které se můžeme těmto nepříjemnostem mnohdy úplně vyhnout. Rad existuje nespočet, přesto však vždy záleží na příčině. Pokud se zaměříme na kašel, bývá nejčastěji způsoben virózami nebo bakteriálními onemocněními.

Podle mnoha odborníků je nejúčinnější prevencí před kašlem fyzická a psychická rovnováha člověka, kterou si můžeme zajistit zdravým životním stylem, dostatkem pohybu, ale i relaxace. Důležité však je uvědomit si, že stoprocentní jistoty nedosáhneme nikdy. V případě oslabené imunity a častým kontaktem s nachlazenými lidmi někdy ani dostatečná prevence nepomůže. Motivací ale může být, že lidé dodržující pár jednoduchých pravidel mívají často mírnější průběh a rychlejší uzdravení.

Jak mu předcházet?

Jak již bylo zmíněno, důležitým bodem je udržování dobrého fyzického a psychického stavu. Měli bychom tedy vyváženě jíst a nezapomínat především na dostatek vitamínů, zejména tedy v období nemocí.

Dalším pravidlem pak je správný poměr pohybu a klidu. Měli bychom tedy pravidelně sportovat a pohybovat se, ale zároveň si dopřávat dostatek spánku a relaxace.

Dbát bychom měli také na hygienu. Kontaktu s již nemocnými lidmi se totiž mnohdy vyhnout nemůžeme, a proto bychom měli alespoň dbát na to, abychom si nezapomínali často mýt ruce, nedotýkali se předmětů, kterých se před námi dotýkal někdo nemocný, a tak podobně.

Když prevence nepomáhá…

I přes dodržování všech výše zmíněných bodů nás může kašel přece jen začít trápit. Pak bychom neměli ztrácet čas a sáhnout po účinných lécích na kašel, které jsou k dostání v lékárnách. V Benu lékárnách vám personál s vhodným výběrem poradí.