Jak se chránit před chřipkou a co dělat, když propukne

0
382

Chřipková onemocnění jsou zvláště na začátku a na konci roku velmi běžná. Pokud chcete onemocnění předejít, důležitá je hlavně prevence.

Vitamíny

Vitamíny jsou důležité pro správné fungování každého organismu. V boji proti onemocněním může tělo ochránit nebo alespoň zmírnit průběh nemoci hlavně vitamín C, který naleznete především v ovoci, nejvíce v citrusech, ale doplňovat ho lze i uměle pomocí doplňků stravy. V době onemocnění je hladina vitamínu C v těle nedostatečná, což není dobře, protože právě tento vitamín pomáhá zkracovat dobu chřipky a zmírňuje její symptomy. Zamezuje totiž růstu víru a jejich šíření po těle.

Dalším vitamínem, který posiluje imunitní systém, je vitamín D. Toho může mít tělo v obdobích, kdy jsou chřipky časté, málo. Vitamín D je totiž vázán na sluneční svit, který podporuje jeho syntézu. Lze jej však doplňovat i během zimy, a to doplňky stravy. Zdrojem tohoto vitamínu jsou také ryby a rybí olej.

Dbejte na odpočinek

V období častých chřipek není důležité pouze doplňování vitamínů, ale ač se to nezdá, je vhodné dbát také na odpočinek. Pravidelný odpočinek, jak fyzický, tak psychický, obnoví síly a dodá tělu novou energii. Jde o důležitou prevenci proti chřipkovému onemocnění. V případě propuknutí nemoci je nutné hodně ležet a dát tělu prostor na zotavení se.

Jako prevence proti onemocnění může posloužit i otužování, které ovšem nemusí lákat úplně každého. Nezapomeňte, že všeho musí byt s mírou. To platí i u otužování, se kterým se musí začínat opatrně.

Odolnost těla proti nemocem může zvýšit i pravidelná meditace. Takže se pohodlně usaďte, pusťte si uklidňující hudbu a meditujte. Nebo jenom tak relaxujte a nechte tělo odpočinout.

Co dělat, když nemoc propukne

Pokud jste se rozhodli léčit přírodní cestou, využít můžete různých bylin a bylinných přípravků, které dokážou pomoct při nachlazení i chřipce. Nejznámější a nejčastější je zázvor, který má skoro až zázračné léčivé účinky. Pomáhá jako prevence proti nemoci, ale aktivně pomáhá i při jejím propuknutí. Ze zázvoru je nejlepší připravit čaj, a to buď jeho nastrouháním, nebo nakrájením na plátky. Poté stačí zalít horkou vodou a je hotovo. Lepší chuti docílíte tím, že přidáte plátek citronu, který navíc obsahuje vitamín C, a med, jež pomáhá zklidnit podrážděný krk při kašli.

Proti kašli se často používá čaj z květů divizny. Květy se jednoduše vyluhují v horké vodě.

Do všech čajů lze přidat také listy máty, které působí nejen zevnitř, ale inhalování jejich výparů může pomoci při rýmě.