Smích léčí osoby s depresemi, ale pomáhá i proti bolesti a při léčbě akutních onemocnění

0
302

Možná už jste slyšeli o tom, jak je smích léčivý. Smích nám byl dán do vínku již při narození a ať už se podíváme na obyvatele naší země, Afriky nebo třeba Grónska, i když mluvíme všichni jinak, smích máme stejný. Úsměv je jeden z nejkratších a nejrychlejších dorozumívacích prostředků, který můžete použít, jestliže danou osobu vidíme.

Druhů smíchu a úsměvů je velmi mnoho – hlasitý, tichý, s vyceněnými zuby nebo jen letmý, kontrolovaný či záchvatovitý, nadřazený, ostýchavý, opovržlivý…

Zajímavé je, že při klasickém smíchu náš mozek nepozná, zda jde o smích vyvolaný situací, zážitkem nebo je vynucen, kdy se smějeme vědomě, aniž by nám do smíchu bylo. Pokaždé se začnou do našeho těla vyplavovat endorfiny, jež většina z nás zná pod pojmem hormony štěstí.

Co se děje s tělem

Nejen, že se vyplavují endorfiny, ale dochází k uvolnění svalstva nohou a rukou – vezměte si jako příklad např. to, když budete potřebovat vézt kolečka písku, nebo mísit těsto v míse. Pokud se začnete smát, bude vám práce trvat mnohem déle, budete muset dělat přestávky, nebo počkat, než vás „záchvat smíchu“ přejde.

Zároveň dochází k zapojení svalstva trupu, mimických svalů.

Smích ať chceme, nebo ne, uvádí naše tělo do pohody. Už malé děti poznají, že když se maminka usmívá, je všechno v pořádku, mají pocit bezpečí, a i když jí jiná slova nerozumí, nechápou je, úsměv a smích i u miminek vyvolává úsměv na rtech a radostné pohyby ručičkami.

Kde se smích uplatňuje

Byla provedena studie, při které byli lidé se schizofrenií rozděleni do dvou skupin. Jedné byly pouštěny komedie a další humorné pořady, druhá se dívala na klasické filmy. Bylo pozorováno, že u první skupiny se deprese velmi zmírnily, druhá skupina zůstala beze změny.

Smích je ale doporučován nejen v oblasti psychologie, pomáhá léčbě při akutních infekcích dýchacích cest, mírnění bolesti, hojení a zotavování organismu po chirurgickém zákroku. Úspěch slaví i při boji s onkologickými onemocněními. Děti navíc reagují na podněty spontánněji než dospělí, proto chodí do nemocnic tradiční klauni, kteří děti rozveselují a tím napomáhají ke zdárnému překonání nemoci.

O smíchu si můžete přečíst i zajímavé myšlenky pražského psychologa MUDr. Nešpora, který smích přidal do své léčebné praxe. Na internetu můžete najít mnohá videa, kde jsou ukázky toho, jak se vědomě rozesmát a jaké typy smíchů můžete na sobě aplikovat.

Smějte se, pokud možno denně, každý člověk potřebuje smích ke spokojenému životu. A pokud jste nyní v období, že vám není do smíchu, smějte se nuceně, budete překvapeni, jak vaše tělo nabere sílu a povzbuzení do dalších dnů.