Za nejpřirozenější pohyb pro člověka bývá považována chůze, za nejšetrnější potom plavání.

Možná se budete divit, ale i plavání můžete provozovat buď správně, nebo špatně. Záleží samozřejmě na technice. My vám poradíme, jak je to správně a čeho se vyvarovat.

Čím plavání prospívá

Plavání je pohybová aktivita vhodná takřka pro každého. Nezatěžuje klouby – to je první výrazné pozitivum. Dále pak nezáleží ani na hmotnosti, ani na kondici, takže plavat může skutečně každý – ať již člověk obézní nebo i člověk s minimální fyzickou kondicí. Plavání také prospívá páteři, což ocení v dnešní době s převahou sedavých činností snad každý. Je i dobrou kompenzací pro jiné aerobní sporty  – běhání nebo jízdu na kole.

Takhle ne

Řada lidí plave stylem „hlavně nepotopit hlavu“, takže ústa i hlavu mají při plavání celou dobu nad vodou. A právě tento styl plavání není ničím přínosným, ba právě naopak. Pokud tak budete plavat v domnění, že něco správného děláte pro svůj pohybový aparát, musíme vás vyvézt z omylu. Tímto stylem plavání si totiž poškozujete krční páteř a záda. To je problém zejména v případě, že plavete v rámci rehabilitace proti bolesti zad. Naopak si bolest zad můžete ještě zhoršit.

Navíc tento styl plavání vás nenutí pravidelně dýchat, protože využíváte jen malou část plic. Zadýcháte se pak mnohem rychleji a uplavete toho potom méně. To má vliv i na kondici, která se nerozvíjí a také hubnutí nemusí být úplně adekvátní  tomu, jak byste očekávali.

Jak začít

K intenzivnějšímu plavání je v našich podmínkách vhodný bazén s ideální teplotou vody kolem 26°C. Moře je sice skvělé k relaxaci a odpočinku, navíc dýcháte zdravý slaný mořský vzduch, nicméně k intenzivnějšímu plavání se zde většinou nedoberete.

Pokud chcete skutečně zvýšit svoji kondici anebo zhubnout, je třeba plavat alespoň dvakrát, ideálně třikrát týdně. Zátěž je třeba navyšovat postupně, jako je tomu i u jiných sportů. Zpočátku postačí plavat 10 minut bez přestávky a potom navyšovat na dvacet až třicet minut a více.

Pokud zvládnete plavat více stylů, je ideální střídání. Například v poměru 70% prsa, 20% kraul, 10% znak. Pokud chcete hubnout, je třeba postupně plavat minimálně třicet minut.

Při delším plavání si můžete dopřát pauzu, ale neměla by být delší než dvě minuty. Odměnou vám pak bude rovnoměrné tvarování svalové hmoty, protože při plavání zapojujete všechny svaly.

Nezapomínejte na jídelníček

Jídelníček je třeba si hlídat zejména v případě, že chcete zároveň i hubnout. Myslete na to, že plaváním vyhládne, takže si s sebou vezměte nějakou zdravou svačinu. Nejhorší by totiž bylo, že po hodině strávené plaváním si dopřejete nějaký fast food ve vedlejším bistru.

Správná výbava

Plavky jsou základ. Pokud to myslíte s plavání skutečně vážně a na delší dobu, určitě se nebojte investovat do sportovních plavek. Na trhu je jich dostatek nejen jednodílných, ale i dvojdílných. Není na škodu investovat do plavek z protichlorových materiálů, které vám vydrží delší dobu. Pokud chcete ještě více prodloužit životnost plavek, ideální je po tréninku jejich propláchnutí pod tekoucí vodou, bez mýdla.

Plavecká čepice má také řadu výhod. Ženy uvítají, že chrání vlasy, a to nejen před namočením, tak i před chlorem. Navíc plavání v čepici je prostě rychlejší.

Zainventovat se vyplatí i do plaveckých brýlí. Nejprodávanější a nejkvalitnější jsou ty silikonové, které vydrží dlouho a dobře sedí. K dispozici je celá řada typů s mnoha barvami očnic, takže výběr je skutečně široký. Jejich použitím se můžete vyvarovat nepříjemného pálení očí, nošení ocení i uživatelé kontaktních čoček.