luiari

V květnu proběhlo ve Vlasteneckém sále Karolina předání Ceny Arnošta Lustiga za rok 2016. Ocenění tentokrát putovalo do rukou dřívější disidentky, signatářky a mluvčí Charty 77 Dany Němcové a po slavnostním předání následovala panelová diskuze s podtitulem „Odvahou k úspěchu aneb konec českého komplexu?“. Této skromné konference se zúčastnilo mnoho známých tváří veřejného dění, které přednesly své myšlenky. Názory byly různé, avšak trocha pravdy byla bez pochyb v každém z nich.

Cena Arnošta Lustiga je udělována každoročně v květnu za „odvahu a statečnost, lidskost a spravedlnost“, což jsou charakteristiky jednoznačně odkazující právě na spisovatele Arnošta Lustiga. Ocenění zavedla Česko-izraelská smíšená obchodní komora v roce 2012. Prezidentem této komory je JUDr. Pavel Smutný.

Mecenáš a filantrop Pavel Smutný

JUDr. Pavel Smutný je advokátem, podnikatelem, mecenášem a filantropem. Kromě toho, že působí v Česko-izraelské smíšené obchodní komoře, je i prezidentem nadačního fondu BOHEMIAN HERITAGE FUND. Advokacii provozuje ve vlastní advokátní kanceláři Císař, Češka, Smutný, velké procento svého volného času pak věnuje kulturním akcím, které podporuje i prostřednictvím zmíněného fondu. Je například členem Rady Národního divadla, Evropského výboru Operních nadací či správní rady Mezinárodního operního festivalu Smetanova Litomyšl. Za svou celoživotní činnost obdržel loni Cenu ministerstva kultury za přínos k rozvoji české kultury od Daniela Hermana.

Konference o podceňování a úspěchu

Na zmiňované konferenci, která se odehrála v návaznosti na předávání Ceny Arnošta Lustiga, se sešlo mnoho známých osobností. Jmenovat můžeme generální ředitelku Czech News Center Libuši Šmuclerovou, ekonoma Pavla Kysilku, odborníka na IT a cybersecurity Tomáše Pluhaříka nebo prorektorku Univerzity Karlovy Lenku Rovnou. Ti všichni přednesli své názory na dané téma. Mluvilo se o srovnávání se západem, „čecháčkovství“, ambicích i mindrácích. Záznam celé konference najdete na YouTube.