Sportovním pilotem letounů se můžete stát i vy. Stačí si vybrat vhodnou skupinu

0
294
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Podle dostupných informací se sportovní létání těší v České republice velké oblibě – holduje mu téměř 10 tisíc lidí. Pokud si s myšlenkou na pořízení pilotní licence pohráváte i vy, budou se vám hodit následující informace.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Předpokladem získání pilotní licence je absolvování výcviku. Letecká škola vás však přijme pouze za předpokladu, že vám letecký lékař potvrdí odpovídající zdravotní stav. Prohlídkou byste však měli projít poměrně bez problémů, protože pro sportovní létání stačí 2. třída zdravotní způsobilosti. Ale jaký letecký výcvik byste měli absolvovat?

Pilotování větroně či kluzáku – GLD

Bezmotorová letadla jsou v České republice oblíbená a mají dlouhou tradici. Do vzduchu se dostávají tak, že je vytáhne jiné letadlo nebo jsou vystřeleny pomocí navijáku. Výcvik má obvykle 50 vyučovacích hodin, v rámci kterých žák uskuteční min. 20 vzletů a přistání. Budete-li chtít létat společně s dalšími osobami, musíte absolvovat min. 25 hodin samostatné letové doby. Cena pilotního průkazu na kluzák je poměrně nízká a pohybuje se kolem 30 tisíc Kč.

www.zdraviasport.cz_blueskyservice_cz_01

Pilotování soukromého letounu – PPL(A)

Létání s bezmotorovými letadly je zábava, ale ještě lepší je vyšší kvalifikace, která vám umožní létat s jednomotorovými pístovými letouny pro neobchodní účely. Cesta k průkazu pro skupinu PPL(A) zahrnuje teoretickou přípravu a minimálně 45 hodin praktického výcviku, jehož nedílnou součástí jsou i sólo lety pod dohledem instruktora a jeden delší navigační let. Podmínkou získání kvalifikace je složení zkoušek pro omezený průkaz radiotelefonisty. Cena se běžně pohybuje kolem 150 tisíc korun. Není od věci, když před přihlášením do kurzu absolvujete vyhlídkový let.

www.zdraviasport.cz_blueskyservice_cz_02

Pilotování ultralightu – UUL(A)

Velmi populární kategorií jsou také ultralighty, tedy letouny s maximální vzletovou hmotností 450 kg. Výhodou této licence je, že lze výcvik zahájit již v 15 letech a první samostatný let absolvovat se souhlasem rodičů po dovršení 16 let. Kurzy zahrnují teorii a praktická výcvik (min. 20 hodin). Držitelé licence UUL(A) mohou létat sami i s jednou další osobou na palubě. Oproti kvalifikaci PPL(A) je cena průkazu méně než poloviční.