Běháte rádi? A máte správné boty?

0
273

Běh je jednoznačně nejdostupnější formou cvičení. Běhat může skoro každý a téměř kdekoliv. Předpokladem běhu bez zdravotních potíží je ovšem správně zvolená běžecká obuv.

Začínáte běhat? Nebo už nějakou dobu běháte? Pak už zřejmě víte, že bez kvalitní obuvi se neobejdete. Co nám v současné době nabízí trh?

Povrch, na kterém běháte

Běhat v podstatě můžete na 4 površích: na silnici, na dráze, na běžeckém pásu nebo se můžete věnovat tzv. trailovému běhání. Tzv. silničním během si dobře „vyčistíte“ hlavu. U tohoto běhu jde spíše o zdolávání delších vzdáleností – proto se mu také říká běh vytrvalostní. Na rozdíl od běhu na dráze, u kterého je zase klíčová spíše rychlost. Trailovým během pak rozumíme vytrvalostní běh v terénu, tedy na strmých svazích, nerovných a třeba i kluzkých površích. Běhat ale můžete třeba i ve fitku na běžeckém pásu. A každý z těchto běhů vyžaduje jinou obuv.

Poznejte došlap své nohy!

Nejdůležitějším parametrem při výběru běžeckých bot je tzv. typ došlapu nohy a ten samozřejmě není u všech běžců stejný. Každému tudíž vyhovuje jiný typ běžeckých bot. To, jaký došlap máte právě vy, si můžete nechat zjistit v některých specializovaných prodejnách. Výběr správné běžecké obuvi ovlivňuje i to, zdali máte plochá chodidla s vysokou klenbou, v úvahu musíte vzít svou váhu a další faktory. Zkrátka to není jednoduchý úkol a v každém případě doporučujeme vybírat s odborníky ve specializovaných prodejnách.

Co nabízí trh?

Buďme konkrétní. V běžecké obuvi hrají prim nové technologie. Jejich úkolem je obuv učinit lehčí, zároveň i pevnější a pohodlnější.

Adidas Boost a NIKE React

Se stále novými technologiemi samozřejmě přicházejí přední světové sportovní značky. Značka Adidas například svého času přišla s technologií Boost, která značně přispěla ke tlumení běžeckých bot. Brzy poté následovala obuv NIKE s materiálem NIKE React. Boty Nike s tímto materiálem jsou velmi flexibilní, lehké a noze poskytují dokonalou oporu.

 

Adidas Futercraft 4D

Tyto boty se tiskou na tiskárně! Jejich základem je tlumící vrstva vytištěná pomocí technologie Digital Light Synthesis, což je fotochemický proces, při kterém se „tiskne“ jedna vrstva boty po druhé. Boty Adidas vytištěné na tiskárně tak už nepatří do říše snů, ale stávají se realitou.

Obuv Asics

Pozadu ale samozřejmě nezůstávají ani jiné značky. Kvalitní běžecké modely nabízí například značka Asics, kterou naleznete na https://www.eobuv.cz/asics.html. Za zmínku stojí například speciální obuv Asics na triatlon Noosa nebo Hyperspeed pro lehký silniční běh. Špičkovým modelem běžeckých bot Asics je Asics Gel Kayano 20, což je speciální druh silikonu. Ten se nachází v přední podrážce, kde skvěle tlumí nárazy. Boty Asics vybírejte například na eobuv.cz

ESM

Z dalších technologií stojí za zmínku technologie ESM neboli Engineered Stretch Mesh, což je speciální, velmi výrazný a především elastický textilní materiál, díky kterému bota na chodidle dobře sedí a příjemně ho obepíná. Technologie zasahují i do způsobů zavazování tkaniček. Technologie BOA například místo nich používá speciální lanko, které umožní botu dobře upevnit.