Češi význam pojištění do zahraničí nezpochybňují, ale zapomínají na sport

0
378

Český národ má ke sportování veskrze kladný vztah. S trochou nadsázky lze říct, že nějakou sportovní aktivitu, byť rekreačně, provozuje téměř každý. Spousta Čechů přitom jezdí za sportováním i do zahraničí. Případný úraz se však může hodně prodražit – není-li daný sport součástí cestovního pojištění. Pojišťovna ERGO uskutečnila anketu a zjistila zajímavé informace.

Cestovnímu pojištění se Češi nebrání a naopak jej považují za nezbytnou součást dovolenkové výbavy. Podle průzkumu pojišťovny ERGO cca 60 % respondentů provozuje v zahraničí nějaký druh sportu. Téměř čtvrtina ale netuší, zda je daná aktivita zahrnuta v základním, nebo příplatkovém balíčku. Pojišťovna rozlišuje rekreační sporty, extrémní a adrenalinové sporty.

Na jednu stranu se Češi chovají zodpovědně, protože pochopili, že je modrá kartička zdravotní pojišťovny stoprocentně neochrání ani v EU, ale na druhou stranu příliš neřeší, zda jim pojištění poskytuje adekvátní ochranu i při sportování. Za zbytečné považuje cestovní pojištění pouze 3 % respondentů. Důležité je především pro mladší lidi, kteří nemají peněz nazbyt a nechtějí riskovat velké výdaje za lékařské ošetření.

Z ankety pojišťovny ERGO vyplynulo, že se každý druhý Čech na dovolené v zahraničí věnuje rekreačním sportům. Téměř deset procent jezdí do ciziny sportovat aktivně.

A na co Češi hledí při výběru pojištění? Třetina dotázaných se zajímá především o výši pojistné částky a pro čtvrtinu je o něco důležitější konečná cena pojištění. Pětina respondentů vyžaduje možnost individuálního nastavení (tzn. výběr připojištění) a zbylých 16 % preferuje předpřipravené balíčky.

Jaké si z toho vzít ponaučení? Než vyrazíte na dovolenou, ujasněte si, jak budete sportovat a zkontrolujte, zda vaše cestovní pojištění všechny plánované aktivity zahrnuje. Pro lepší představu se podívejte, jak se liší krytí v rámci připojištění adrenalinových sportů a připojištění extrémních sportů.