Víte, jak se obléknout na běhání?

0
329

 

Při běhání hraje velkou roli oblečení, které by mělo být pohodlné, příjemné a se schopností odvádět vlhkost. Samozřejmě se dá běhat téměř v čemkoliv, ale výsledky a komfort mohou volbou špatných věcí zbytečně utrpět. Stačí si pořídit několik kousků speciálního oděvu a uvidíte, že hned cvičení a běh půjdou mnohem lépe. Jak se správně obléknout na běhání a co sledovat při výběru jednotlivých kousků oblečení? To vám poradíme v tomto článku.

S ohledem na počasí

Když se oblékáme pro venkovní běh, musíme vzít v úvahu aktuální počasí. Svou volbu uzpůsobíme tak, aby nám při běhu nebylo příliš teplo, takže si vezmeme běžecké oblečení, jako kdyby bylo o pár stupňů tepleji. Pokud prší, volíme nepromokavou horní vrstvu. Podobně je dobré přizpůsobit svůj oděv většímu větru. Pánské i dámské běžecké oblečení by mělo být tvořeno kvalitními kalhotami a pohodlným trikem, případně mikinou či bundou. Důležité je také spodní prádlo a ponožky.

Kvalitní materiály jsou základ

Pořádné běžecké oblečení pro muže i ženy je vyrobeno z kvalitních materiálů s ohledem na zajištění maximálního pohodlí a komfortu. Měla by být zajištěna správná termoregulace a odvádění přebytečné vlhkosti. V chladnějších dnech je vhodné zvolit několik vrstev oblečení, které nám poskytnou dostatečnou izolaci s potřebnými vlastnostmi. Vhodnou značkou je například Kilpi, kde najdete specializovanou kolekci oděvů na běhání.

Oblečte se speciálně na běhání

Pokud to s běháním myslíte opravdu vážně, je dobré ulehčit si svou snahu dobře zvoleným oděvem. Speciální běžecké oblečení je navrženo přesně pro zajištění termoregulace během běhu. Stará se také o zachování volného pohybu, kdy by vás nemělo nic rozptylovat a omezovat. Z toho důvodu je klíčový výběr správné velikosti. Pro ověření si vždy raději zkontrolujte tabulku velikostí. V dobře zvoleném oblečení je radost běhat a jistě to poznáte i na zlepšujících se výkonech.