Základní rozdělení invalidních vozíků

0
583

Pro většinu lidí je svoboda a samostatnost při pohybu naprostou samozřejmostí. Nepřipouští si, že by o ni mohli přijít, být upoutáni na invalidní vozík. Když se to stane, často nabývají dojmu, že tím jejich život skončil. To je však omyl. Potřeba vozíku neznamená doživotní závislost na druhých. Stačí si vybrat ten správný.

Kritéria výběru

Při výběru invalidního vozíku či skútru sehrají roli mimo jiné 3 základní faktory:

· Plánovaná délka užívání

· Mobilita uživatele

· Účel užívání

Tyto 3 aspekty vám pomohou se vhodně rozhodnout mezi elektrickými a mechanickými modely. Nikdy se však nezapomeňte poradit s lékaři a odborníky, kteří doporučí invalidní vozík na míru potřebám uživatele. Jaké jsou vlastnosti jednotlivých typů?

Mechanické vozíky

Základní mechanické vozíky se hodí na cesty, pro přepravu na krátké vzdálenosti nebo jako dočasné řešení v rámci rekonvalescenčního procesu. Většinou mají dvě rukojeti na opěradle pro tlačení doprovodnou osobou a dále skládací konstrukci a rychloupínací kola, díky čemuž se vozík vejde i do osobního auta. Základní mechanické vozíky patří mezi nejlevnější invalidní vozíky a dají se používat jak v interiéru, tak ve venkovním prostředí. V exteriéru si však neporadí s náročnějšími terény. Konkrétní typ invalidního vozíku volte podle míry ochrnutí nebo potřeb uživatele. Pakliže má člověk funkční horní končetiny a je schopen se sám aktivně na vozíku pohybovat, ocení aktivní mechanický vozík, který může ovládat samostatně ručním pohonem kol. Tyto typy vozíků se zaměřují přímo na jednotlivého uživatele a mají širokou škálu příslušenství.

Elektrické vozíky

Pokud dojde k omezení motoriky natolik, že uživatel nemůže používat mechanický vozík, nabízí se řešení v podobě elektrického vozíku. Ten je vhodný také pro jízdu na delší vzdálenosti. Tento typ kompenzační pomůcky bývá vybavený ovládacím modulem s joystickem (řídící páčkou) a elektrickým pohonem, a tak nevyžaduje žádné mimořádné úsilí ze strany svého uživatele. Vyrábí se interiérové i exteriérové či univerzální modely, které překonají také nezpevněný terén.