Jarní detoxikace

0
260

 

Přichází jaro a spolu s ním se my i příroda probouzíme opět k životu. S odhodláním jdeme vstříc novým začátkům a k tomu potřebujeme notnou dávku energie. Tu nám bezesporu přinese detoxikační proces. Nepleťme si ovšem detoxikaci s dietou! Detoxikace neznamená hladovku, jde především o vyřazení nevhodných potravin ze stávajícího jídelníčku a doplnění výživy, která pomůže s očistou a regenerací zanesených orgánů.

 

Detoxikace ale není pouze o změně stravování! Jedná se o celkovou úpravu životního stylu, který nám neprospívá a v mnoha případech nás spíše ubíjí a zdravotně ničí. S detoxikací si můžete „jen“ efektivně vyčistit tělo nebo se jí nechat ovlivnit výrazněji a přístup k životu změnit dlouhodobě.

 

K detoxikaci přistupujte hravě, zvědavě, natěšeně a hlavně s pevnou vůlí. Po psychické stránce může být její proces velmi náročný, ale po překonání těchto bariér se dočkáte vytoužené a zasloužené odměny.

 

Pokud nejste 100% v pořádku po zdravotní stránce, svůj očistný program důsledně zkonzultujte s výživovým poradcem a lékařem!

Před detoxikací

* Upravte stravu!

Už nejméně tři dny před začátkem samotné detoxikace udělejte zásadní změny v jídelníčku. Vynechejte maso, mléčné produkty a lepek. Do jídelníčku zařaďte velké množství zeleniny, ovoce a dalších výživných a plnohodnotných potravin. Snídejte ideálně smoothie nebo čerstvé šťávy. Slazené nápoje nahraďte čistou vodou a bylinkovými čaji. Vynechejte také kávu a alkohol!

Nesnažte se o rekordně nízký příjem kalorií! Dbejte především na to, aby byl váš jídelníček pestrý a vyvážený.

* Začněte se hýbat!

Pro detoxikační proces je nezbytné, abyste si zvolili nějakou tělesnou aktivitu, které se budete věnovat. Můžete jógovat, tančit, běhat, prostě cokoliv, co vás baví, osloví či vzbudí i nepatrnou zvědavost.

* Dbejte na spánkovou hygienu!

Naučte se dodržovat zásady spánkové hygieny! Vytvořte si každodenní návyky činností, které předcházejí ulehnutí ke spánku, a snažte dodržovat stejné časové rozpětí.

Příklad: Ve 20:00 se osprchujte, ve 20:30 si vyčistěte zuby a proveďte další kosmetické či hygienické návyky, ve 21:00 ulehněte do postele a čtete si například knížku, ve 21:30 zhasněte lampičku a pomalu se odeberte do říše snů.

Dodržováním spánkové hygieny skvěle podněcujete svůj mozek, který tělu ve správný čas vyšle signál, že je ten nejvhodnější čas pro danou aktivitu a tím pádem i pro spánek. Zapamatujte si, že bez dostatečně dlouhého spánku si zaděláváte na problémy!

Náš tip: Stáhněte si do mobilního telefonu aplikaci, která redukuje modré světlo displeje. Výrazně tak ovlivníte a zlepšíte průběh vašeho spánku.

Detoxikace

Jakmile spustíte detoxikační kúru, postupujte nadále jako tři dny před detoxikací. Přidejte navíc zelené potraviny, které mají velký obsah chlorofylu a regenerují především naše játra. Mladý ječmen, spirulina a chlorela jsou skvělými pomocníky. Požívat je můžete v práškové konzistenci nebo v lisovaných tabletách. Zvyšte také přísun kyseliny listové, která je mimo jiné považována za spouštěč hormonu štěstí a dobré nálady.

Při psychickém vypětí zkuste různé relaxační dechové techniky nebo okamžitě začněte s fyzickou aktivitou. Uvidíte, že se vám téměř okamžitě uleví. Dělejte si procházky do přírody a zaměňte své stereotypní aktivity za kreativní či relaxační činnosti.

Zbavte se veškerých předsudků a vyzkoušejte i klystýr, který dokonale očistí zanesená střeva. Očista tlustého střeva je základem detoxikačního procesu. Můžete se tak zbavit řady problémů jako je migréna, zapomínání či pocitů těžkosti. Jako vedlejší efekt také můžete okamžitě zhubnout až 3 kilogramy. Nezapomeňte na užívání probiotik, aby došlo ke zdravému obnovení střevní mikroflóry. Zjistěte si více informací a zkuste místo předsudků přistoupit k tomu úkonu s veškerou zvědavostí a touhou po dobré náladě, která bezprostředně potom nastává.

Dodržujte zvýšený pitný režim, aby mohly všechny škodliviny odejít z těla ven. Zkuste si také naordinovat den pouze o vodě, zeleninových a ovocných šťávách.

Vyzkoušejte si 7 denní detoxikaci. Pokud vydržíte méně dní, nic se neděje!

Po skončení detoxikace pokračujte opět tři dny jako před ní. Postupně a pomalu připravujte tělo na jiný režim. Fastfoodům se během těchto dnů vyhněte obrovským obloukem, postupujte pomalu, aby se tělo nezačalo těžkým jídlům bránit. Zhodnoťte, co vám během procesu opravdu prospělo a zda byste ve svém dosavadním způsobu života mohli a chtěli něco změnit.

Přejeme hodně štěstí a především pevnou vůli!