Cyklistika – Zdraví & Sport.cz https://www.zdraviasport.cz magazín o zdraví a pohybu Tue, 08 Mar 2022 17:35:34 +0000 cs hourly 1 https://wordpress.org/?v=6.1.5 Cyklohelmy jsou důležitým prvkem ochrany i pro dospělé https://www.zdraviasport.cz/2022/sport/cyklistika/cyklohelmy-jsou-dulezitym-prvkem-ochrany-i-pro-dospele.html Tue, 08 Mar 2022 17:35:32 +0000 https://www.zdraviasport.cz/?p=5813 Pravda, u mládeže jsou povinností a těm odrostlejším jsou jen doporučené. Každý, kdo dbá na bezpečnost silničního provozu, by ji však rozhodně měl nosit. Na generaci přitom vlastně nezáleží, jde o podobnou věc, jako pásy v autech. Úrazy hlavy u cyklistů bývají velmi vážné, a proto je lepší jim předcházet vhodnou prevencí. Moderní přilby jsou lehké, neomezují při jízdě a můžete jejich prostřednictvím poslouchat i oblíbenou hudbu. Dnešní cyklisté mají tedy zajímavé možnosti, stačí se dobře rozhlédnout a využít je. 

Pohodlnost pro každodenní nošení

Pravda, komfort je vždy na prvním místě, zvláště pokud máme cyklohelmy nasazené na hlavě třeba i několik hodin. Lehká konstrukce, která přitom nabízí výbornou ochranu i při těžkých pádech, je ale velkým bonusem. Některé události mohou mít až fatální následky, takže vhodná prevence je opravdu nutná. Myslí se i na moderní svět, takže počítejte s tím, že díky přilbě si budete moci také zavolat, ať už přátelům či rodině. Ozvěte se a dejte svým blízkým vědět, že už se blížíte na návštěvu, jistě budou rádi. Připraveny jsou také oblíbené mp3 skladby, které si můžete kdykoliv pustit. Lepší nálada při tréninku je důležitá, že? Snadné přepínání hudby je samozřejmostí, není nutné zastavovat nebo zpomalovat. Zaručená je plná koncentrace na provoz v okolí.

LED osvětlení je hodně praktické

Bezpečnost nelze podceňovat, proto je pro případ snížené viditelnosti připraveno i LED osvětlení. Blikající helma upozorní další aktéry silničního provozu na vaši přítomnost a působí jako účinná prevence proti nehodě. Pokud rádi jezdíte na letní cyklistické výlety, pak vás jistě potěší síťka proti hmyzu a větší počet průduchů na helmě, takže pohodlí při nošení je zaručené i během vyloženě letního počasí. Další informace k tématu čekají na cel-tec.cz!

]]>
S kvalitním kolem si můžete troufnout jet kamkoliv https://www.zdraviasport.cz/2021/sport/cyklistika/s-kvalitnim-kolem-si-muzete-troufnout-jet-kamkoliv.html Thu, 21 Oct 2021 15:52:55 +0000 https://www.zdraviasport.cz/?p=5532 Kolo má v české kotlině doma skoro každý, nicméně se často jedná pouze o lapač prachu. To je samozřejmě škoda, jelikož pohyb je pro člověka důležitý, a to nejen pro jeho fyzickou, ale i duševní část.

Chcete-li trochu zhubnout, zlepšit si kondici nebo prostě jen hledáte něco na ukrácení dlouhé chvíle, cyklistika by vás zklamat neměla.

Je kam jezdit

Spousta lidí se domnívá, že na kole u nás není kam jezdit. Navíc se jedná o docela nebezpečnou záležitost, jelikož čeští řidiči nejsou kdovíjak ukáznění.
Je pravdou, že řidičák mají u nás mnohdy i jedinci, co by neměli mít správně ani občanku. Není však nezbytné držet se pouze na hlavních cestách. V českých zemích máme celou řadu zajímavých cyklostezek, kam auta víceméně nemohou.

Není problém si postupně projet většinu z nich. Ideální je se k nim dostat pouze za pomocí vlastních sil, nicméně většina cyklistů to řeší autem. Kola se už dnes dají díky moderním stojanům převážet docela snadno a bezpečně.

Na čem jezdit?

Užívat si jízdy na nějakém komunistickém vehiklu snad ani nikdo příčetný nemůže. I když jde o dobře udržovaného veterána, do kopců už se tito dědečkové příliš použít nedají. Chcete-li mít z cyklistiky opravdovou radost, koupíte si něco pořádného, například některá kola GT.

Třeba modely GT Agressor se hodí stejně dobře do přírody jako do města. Jsou dobře odpružené, příliš mnoho neváží a výborně se ovládají. Mezi opravdový klenot této řady pak patří GT Avalanche 29 Elite, jenž se může pyšnit hliníkovou kostrou. Ta něco vydrží, a přitom nic neváží.

Co na sebe?

Když si vyjedete jen pár kilometrů za město, víceméně nemusíte oblečení příliš řešit. Jakmile se ale vydáte na nějakou delší túru, je lepší pořídit si vhodný dres, kraťasy a třeba i speciální cyklistické rukavice. Hodit se vám bude jistě i batoh a kvalitní homologovaná přilba už je dnes snad samozřejmostí.

]]>
Kvalitní kola na singletracky? Podíváme se na ta nejlepší! https://www.zdraviasport.cz/2021/sport/cyklistika/kvalitni-kola-na-singletracky-podivame-se-na-ta-nejlepsi.html Mon, 31 May 2021 11:18:38 +0000 https://www.zdraviasport.cz/?p=5427 Rekreační cyklista, který jezdí po zpevněných stezkách nebo po silnicích, si vystačí s obyčejným kolem. Pokud ale plánujete sjíždět downhill a svištět si to rychlostí blesku po lesních singletracích a trailech, potřebujete kolo, na nějž je skutečně spolehnutí.

Jaké by mělo být takové spolehlivé kolo? Musí být tiché, protože nikdo nechce poslouchat blatníky, které drnčí. Je potřeba, aby mělo pevný rám (aby se nepohupovalo během šlapání). Mělo by být celoodpružené, což potvrzuje i mechanik závodního MTB týmu Pavel Čábelický. Pojďme se ale podívat na konkrétní příklady.

Nekompromisní kvalita z Kanady

Výtečnou volbou budou například kola Rocky Mountain od kanadského výrobce. Pro náročné sjezdy, výjezdy a traily je vynikající model Instinct, do bikeparku potěší modely Altitude nebo Slayer. Obrovskou výhodou je i originalita. Každé kolo se vyrábí jen v limitovaném počtu, proto se vám příliš často nestane, že byste na trati potkali někoho se stejným.

Bianchi nejen pro silniční cyklistiku

Naproti tomu italská značka Bianchi je známá zejména v silniční cyklistice, přesto u ní najdete i pár horských modelů. A stojí za to! Vzduchová vidlice, převody 1×12 a zajímavá cenovka – tím se vyznačuje Bianchi Magma 9S SX Eagle.

Bianchi navíc myslí i na ty, kdo si při jízdě rádi odpočinou. Elektrokolo Bianchi e-Omnia X Type zaujme svými futuristickými ostrými tvary, takže hned na první pohled vidíte, že jde o něco speciálního. Jde o horské kolo určené do náročnějšího terénu.

Nejen kolo je součástí výbavy

Abyste si jízdu užili na maximum, chce to také dobré vybavení. Nepromokavou bundu, v níž vás ani déšť nepřekvapí, pohodlné kalhoty s vložkou, s nimiž vás nebude bolet zadek po dlouhém sezení v sedle, dobrý dres sající pot. A mimochodem, třeba takové Majola oblečení je důkazem, že i na kole můžete vypadat stylově. Majola je životní styl milovníků outdoorových aktivit.

A co dodat na závěr? Nezbývá než si vyhlédnout ty nejlepší traily v ČR. Podívejte se na seznam nejlepších singletrailů v ČR.

 

]]>
Na co si dát pozor při výběru nového kola? https://www.zdraviasport.cz/2021/sport/na-co-si-dat-pozor-pri-vyberu-noveho-kola.html Tue, 11 May 2021 11:55:23 +0000 https://www.zdraviasport.cz/?p=5390

Každý třetí Čech vlastní kolo, jsme národem cyklistů. Vybrat však ideálního parťáka, na němž se vám bude svižně šlapat, může být někdy oříšek. Zvlášť, když je dnes na trhu k dostání nepřeberné množství.  Kolo se nám musí líbit, ale taky se nechceme zbytečně dřít, hrbit. Poradíme, podle čeho vybírat, abyste se při pohledu na nový bicykl těšili na další kilometry.

Kam s ním vyrazíte

Než se pustíte do samotného výběru kola, je potřeba si ujasnit, kde na něm budete jezdit. Nejpopulárnější jsou mezi Čechy (jak vyplynulo z březnového průzkumu bikero.cz „Češi na kole“) horská kola, univerzál vhodný na cyklostezky i silnice, les i louku. Silniční kola jsou určená na hladké povrchy, ale zase si užijete skutečně rychlou jízdu. I mezi koly už máme takzvané univerzály, křížence silničních a horských kol – gravel. A když rádi střídáte terén, sáhněte po krosových a trekingových kolech.

Zvláštní kategorií jsou pak elektrokola, která vídáme na českých cyklostezkách i silnicích čím dál častěji. „Elektromotor vám může asistovat při jízdě do prudkého kopce anebo i při delších cestách a je vhodný jak pro pohodovou jízdu po městě, tak pro výlety,“ objasňuje možné způsoby využití Martin Kudrna z bikero.cz

Pánské versus dámské

Rozlišení na pánské a dámské bicykly má své opodstatnění. Dámská kola mají jiný tvar rámu a sedla, délky představce, šíři řídítek a samozřejmě uzpůsobený design. Pravdou ale je, že většina silničních, horských a gravel kol má dnes unisex rámy.

„Rozměry rámů jsou jedním z hlavních faktorů, který ovlivňuje jízdní komfort. Nesprávná volba rámu může mít následky v podobě bolesti krční páteře a zad, kloubů nebo zápěstí. Velikost rámů je většinou udávána v palcích nebo v mezinárodním značení XS, S, M, L, XL, XXL. Stejně tak můžete kolo vybrat dle vaší výšky. Na internetu jsou k dispozici tabulky s přepočty a doporučeními pro konkrétní typy postav. Zda vám kolo padne, zjistíte i tak, že se obkročmo postavíte nad kolo, obě paty necháte na zemi a mezi rozkrokem a rámovou trubkou by vám měl vzniknout volný prostor cca 5 cm,“ vysvětluje Martin Kudrna z bikero.cz.

Materiál

Jedním z nejdůležitějších parametrů pro výběr kola je jeho váha. Výrazně ovlivňuje jeho stabilitu, ovladatelnost a v případě drobné postavy i samotnou manipulaci s kolem. Průměrné horské kolo může vážit i přes 13 kg.

V minulosti byly rámy nejčastěji ocelové, sice těžké, ale pružné. Dnes najdete ocelové rámy spíše u kol levnějších kategorií. Většina moderních kol má rámy z hliníku. Poznáte je podle značení ALU. Výhodou je nízká hmotnost, dobrá tuhost a cena, nevýhodou je nízká pružnost rámu.

Dalším oblíbeným materiálem pro výrobu rámů je karbon. Moderní technologie umožňují stavět skutečně pevné a extrémně lehké rámy, některé váží méně než 1 kg! Ale připlatíte si.

Fajnšmejkry jistě zaujmou rámy označené jako Cr-Mo anebo Columbus. Jde o ušlechtilou ocel s přísadou molybdenu a chromu. Jen je potřeba počítat s tím, že čím kvalitnější ocelová slitina, o to vyšší finální cena kola.

Výrazně těžké kolo je podezřelé. Někteří výrobci šetří na konstrukci a rámu. Volí levnější, ale těžší materiály a cena přitom zůstává shodná s koly, které jsou konstruovány z lehčího a pevnějšího materiálu.

Pokud si s výběrem nebudete jisti, nechte si poradit. „Vyžádat si radu profesionála není ostuda, ať už jste laik, začátečník nebo pokročilý cyklonadšenec. Není nic horšího, než si pořídit kolo, se kterým v průběhu jízdy nebudete spokojení. Vyplatí se proto jít do specializované prodejny, nechat si poradit a kolo si rovnou vyzkoušet,“ uzavírá Martin Kudrna z bikero.cz.

]]>
Šlápněte do toho letos s plnou parádou https://www.zdraviasport.cz/2021/sport/slapnete-do-toho-letos-s-plnou-paradou.html Tue, 30 Mar 2021 16:18:48 +0000 https://www.zdraviasport.cz/?p=5309

Cestou necestou – hlavně vyjet ven z ruchu města. To si v současné době přeje snad každý a jarní počasí tomu všemu napomáhá. Načerpat endorfiny, poznat krásy přírody a udělat něco pro své zdraví je s jarním sluncem v zádech tolik lákavé! Pokud se také chystáte co nedříve šlápnout do pedálů, tak možná právě teď obhlížíte svou výbavu cyklistického oblečení a přemýšlíte, co je potřeba doplnit a vylepšit.

Oblečte se na kolo kvalitně a chytře

Pokud potřebujete doplnit svůj cyklistický “šatník,” jistě oceníte věci kvalitní, funkční a zároveň moderně designované. Takové podmínky splňují například kousky od sportovní značky 4F. Nabídka cyklistických trik a dalšího funkčního oblečení zahrnuje pánské oblečení, dámské i dětské varianty.

Dámské cyklistické triko 4F

Proč triko na cyklistiku?

Při cyklistice, stejně jako při dalších outdoorových sportovních aktivitách, stojí za to investovat do funkčních materiálů, které nikde příliš neodstávají, dobře sají pot, tedy se rychle nepromáčí. Většina takových trik je navržená s přihlédnutím na bezpečnost v provozu, a to užitím výrazných barev nebo reflexních prvků. A nejen v proměnlivém jarním počasí jistě oceníte varianty s dlouhým i krátkým rukávem.

Cyklistické kalhoty a další výbava

Podobnou kapitolou jsou také cyklistické kalhoty. Jsou nezaměnitelné svým úzkým střihem a funkčním materiálem, který v chladném počasí uchovává svaly v teple a v tom horkém odvádí pot. Některé typy těchto kalhot jsou opatřené cyklistickou vložkou pro komfort zejména na silničních kolech s úzkým tvrdým sedlem. A tak jako cyklistická trika a další sportovní vybavení, širokou nabídku cyklistických kalhot pro pány, dámy i děti  najdete v e-shopu sportovní značky 4F.

pánské cyklistické šortky

]]>
4 tipy, jak na servis kola po zimě https://www.zdraviasport.cz/2021/sport/cyklistika/4-tipy-jak-na-servis-kola-po-zime.html Fri, 26 Mar 2021 12:29:42 +0000 https://www.zdraviasport.cz/?p=5299

Uklidili jste kolo přes zimu do sklepa a s příchodem jara byste na něj nejraději rovnou nasedli? Zadržte. Před zahájením letošní sezóny mu dopřejte preventivní prohlídku. Můžete tak prodloužit životnost jednotlivých dílů vašeho stroje a nepodceníte bezpečnost.

Venkovní teplota pomalu stoupá a se sílícím sluníčkem se probouzí i cyklistické nadšení. Nastává tedy ideální čas k odzimování vašeho jízdního parťáka. Než ale odšlapete první jarní kilometry, je nasnadě mu dopřát alespoň základní servis.

  1. Dofouknout a dotáhnout

Měkká kola asi poznáte na první pohled. Zkontrolujte tlak a dofoukněte vhodnou pumpou s hlavicí určenou pro váš ventilek. „Neméně důležité je zkontrolovat dotažení základních komponentů, jako jsou kola v rychloupínáku či pevných osách, sedlovku a sedlo, případně šrouby na představci. Zakýváním ráfku ze strany na stranu zkontrolujete nedotažené náboje. Zběžně mrkněte na dotažení kazety, zda nemá vůli, nebo zda není zanesená nečistotami. Stejným způsobem zkontrolujte i pedály a dotažení klik. Podívejte se i na stav brzdových destiček či špalíků, zda nepotřebují výměnu,“ doporučuje Martin Kudrna z cyklistického e-shopu bikero.cz.

  1. Řádně vyčistit

Důkladné vyčištění a následné promazání jednotlivých komponentů nelze vynechat. Nejprve kolo zbavte nečistot. V obchodech najdete množství čisticích přípravků k tomu určených. I když to svádí, vyvarujte se vysokotlakých čističů, jako je např. wapka. Vysoký tlak dostane vodu i do míst, kde ji mít nechcete.

Nečistot zbavte i řetěz a kazetu. Řetěz lze vyčistit několika způsoby. Nejjednodušší je použít tzv. pračku na řetěz. Umýt jej můžete i ručně, například ve sklenici s odmašťovacím přípravkem. Máte-li řetěz s rychlospojkou, musíte k jeho sundání použít speciální kleště. Pokud máte řetěz bez spojky, budete potřebovat nýtovačku, abyste ho mohli roznýtovat. „Po odmaštění řetěz opláchněte čistou vodou a zbavte ho všech rozpouštědel, které by mohly dělat neplechu při samotném nanášení maziva. Osušte ho utěrkou a několikrát projeďte. Následně jej nechte 24 hodin vyschnout. Existují i rychlejší metody. Stlačení vzduchu (disponujete-li kompresorem), anebo řetěz dejte na 15 minut do trouby,“ radí Kudrna.

  1. Namazat

Po umytí a důkladném vysušení je čas na mazání, které je ještě důležitější než samotné mytí. Zaručuje totiž správnou funkci všech komponentů. Začněte řetězem, na který aplikujte vhodné mazivo. Pokračujte kluznou plochou vidlice a tlumičem, pokud máte celoodpružené kolo. „Používejte zásadně přípravky na to určené, tedy silikonové oleje, které nepoškodí prachovky. Po aplikaci silikonového oleje je nutné povrch pečlivě otřít, zapružit vidlicí či tlumičem a setřít přebytečný olej. Stejný postup opakujte i v případě, že máte teleskopickou sedlovku.

Při mytí, manipulaci a nanášení maziva se mastnota může dostat na kotouče, proto je potřeba je důkladně očistit přípravkem na isopropylové bázi. Pokud byste tak neučinili, je možné, že brzdy nebudou fungovat správně a můžete si poškodit i destičky,“ vysvětluje Kudrna.

  1. Kontrola na závěr

Závěrem proveďte jednoduchý test. Kolo zvedněte cca deset centimetrů nad zem a kontrolovaně ho pusťte. Uslyšíte-li jakýkoli nepřiměřený zvuk či zachrastění, je to známkou závady anebo uvolněných komponentů. V tom případě doporučujeme raději nechat kolo zkontrolovat v odborném servisu.

Přestože nenajezdíte tisíce kilometrů ročně, jednou za rok byste kolo měli nechat zkontrolovat v odborném servisu. Návštěvu neodkládejte, protože tak s prvním oteplením činí většina cyklistů.

]]>
Jak vybrat správný cyklodres a další vybavení https://www.zdraviasport.cz/2020/sport/cyklistika/jak-vybrat-spravny-cyklodres-a-dalsi-vybaveni.html Tue, 21 Jan 2020 20:13:50 +0000 https://www.zdraviasport.cz/?p=3387 Pro pořádné projížďky na kole potřebujete i správné vybavení. Podle čeho vybírat vhodný cyklistický dres, jaké další příslušenství zvolit a kde to všechno nakoupit? To vám poradíme v tomto článku.quickstep-2015-hobby-cykloset-1191

Správná velikost

Při výběru cyklistického dresu je důležité vybrat si správnou velikost. Dres by vám měl pokud možno přesně sedět na těle. Neměl by být ani malý a ani příliš velký. Letní dresy jsou vyrobeny tak, aby se staly vaší druhou kůží. Naopak pod dresy do chladnějšího počasí se vždy nosí spodní vrstva oblečení z funkčního materiálu, který zabrání prochladnutí.

Prodyšný materiál

Správný cyklistický dres by měl být s dostatečně prodyšného materiálu a měl by odvádět přebytečnou vlhkost. Většina moderních prodávaných cyklistických dresů je z materiálů, které pomáhají správné termoregulaci a velmi tak zpříjemňují sportovní výkon díky přirozenému ochlazování těla. Zároveň zabraňují prochladnutí.

Jaké další vybavení potřebujete

Kromě cyklistických dresů na kole ještě jistě oceníte cyklistické čepice, které se hodí pod helmu a ochrání hlavu před větrem. Další nezbytnou výbavou jsou cyklistické tretry, které umožňují efektivněji využívat energii při šlapání. Navíc je jízda na kole s nimi mnohem pohodlnější a nemusíte řešit problémy klouzající podrážky po šlapce. Pro udržení nohou v teple je dobré pořídit si i cyklistické návleky. Nezbytné je také pořízení cyklistické helmy, která vám v některých situacích může až zachránit život.

Nakupujte pohodlně přes internet

Pro cyklistické potřeby nemusíte do kamenného obchodu. Jednoduše si můžete vybrat z pohodlí domova a nechat si objednávku doručit až k vám domů. Na eshopu proficyklodresy.cz najdete originální cyklistické dresy pro všechny fanoušky sportovní cyklistiky. Ať už se cyklistice věnujete pravidelně nebo pouze jednou za čas vyrazíte na výlet, vždy je lepší, když máte správné vybavení.

]]>
Jaký dopad má jízda na kole na lidské tělo? https://www.zdraviasport.cz/2019/sport/cyklistika/jaky-dopad-ma-jizda-na-kole-na-lidske-telo.html Mon, 29 Apr 2019 12:47:32 +0000 https://www.zdraviasport.cz/?p=4832

Fakt, že má pravidelná jízda na kole pozitivní dopad na lidské zdraví, nezpochybňuje téměř nikdo. Jedná se přece o sportovní aktivitu a ne nadarmo se říká „sportem ku zdraví“. Ale kdyby se vás někdo zeptal na konkrétní přínos cyklistiky, znali byste odpověď? Napovíme, že kromě výrazného zlepšení celkové fyzické zdatnosti slouží jako prevence před civilizačními chorobami a je prospěšná pro kardiovaskulární a pohybový aparát. Na druhou stranu byste se však měli seznámit i s určitými riziky.

Je bezpečnější jízda na silnici, nebo v terénu?

Odborníci na jízdní kola Plzeň z MMR Ebike připomínají, že riziková může být jízda na horském i silničním kole. Zatímco v případě jízdy v terénu se cyklista vystavuje možnosti zranění při pádu. Na silnici ho mohou ohrozit ostatní účastníci provozu.

Pády však samozřejmě hrozí i na silici a ve větší rychlosti mohou mít vážnější následky než při jízdě po nezpevněných cestách. Tvrdý asfalt je vůči kostem a svalům nekompromisní a nepříjemná zranění způsobená při pádu nejsou nijak výjimečná.

Obecně tedy nelze objektivně posoudit, zda je bezpečnější horské, nebo silniční kolo. V praxi záleží především na stylu jízdy, dodržování zásad bezpečnosti a dalších aspektech.

Cyklistika a její vliv na svaly a kosti

Důvodů, proč jezdit na kole, je víc než dost. Hlavní přínos jsme zmínili v úvodu, k dalším benefitům patří snížení rizika obezity, zlepšení práce trávicího traktu a efektivnější prokrvení tkání.

Podle studie Michiganské univerzity mají těhotné ženy díky jízdě na kole v těhotenství mnohem jednodušší porod. MMR Ebike však upozorňuje na riziko pádu a zdůrazňuje, že by si měly těhotné cyklistky počínat velmi opatrně. Zároveň jim doporučuje zvážit pořízení elektrokola Plzeň – do bicyklů s elektropohonem se zamilovaly mnohé sportovkyně. V případě kola s elektromotorem totiž nehrozí zadýchání a zároveň není zapotřebí vyvíjet nadměrnou fyzickou námahu.

Co je však velmi důležité, je správný posed. Platí to pro „dospělácká“ i dětská kola Plzeň. Proto jsou nezbytné odpovídající velikost kola a optimální výškové nastavení jednotlivých prvků. Cyklista by měl také odpovědně vyhodnotit svůj zdravotní stav a jízdu přizpůsobit svým možnostem.

Nesprávný posed vede k přetěžování svalů a mnoha souvisejícím problémům – bolestem krční páteře, vyklenutí hrudníku a různým nevratným či špatně léčitelným deformacím. Tělu zároveň neprospívají ani extrémní otřesy, ke kterým dochází při jízdě v náročném terénu.

Co dodat závěrem? Bez ohledu na to, zda se ve svém volnu věnujete silniční, nebo horské cyklistice, nepodceňujte význam protahování přetíženého svalstva a technik tzv. kompenzačního cvičení – obojí slouží jako účinná prevence před zraněními a zdravotními komplikacemi způsobenými nesprávným posedem či nadměrným přetěžováním organismu.

]]>
Tretry na kolo pro profesionální jízdu https://www.zdraviasport.cz/2017/sport/cyklistika/tretry-kolo-profesionalni-jizdu.html Sat, 04 Nov 2017 07:46:59 +0000 https://www.zdraviasport.cz/?p=4326 Cyklistika

 

Cyklistické tretry přispívají ke zlepšení efektivity jízdy na kole. Společně s nášlapnými pedály dosáhnete větší rychlosti a zároveň vynaložíte méně síly. Proto pro vás zdolávání velkých vzdáleností bude hračkou.

Nejsou tretry jako tretry

Při pořízení treter je potřeba nejprve se zamyslet nad tím, v jakém terénu plánujeme jezdit, s jakou intenzitou a jaké vzdálenosti. Podle toho volíme druh treter – MTB nebo silniční. Samostatnou kategorií jsou tretry zimní společně s návleky na ně.

MTB tretry na horská kola jsou ideální do náročného terénu, a proto mají hrubou terénní podrážku. Počítá se totiž s tím, že během jízdy na obzvláště obtížném úseku z kola sesedneme a půjdeme po svých. Při tomto stylu jízdy potřebujeme velmi dobrou reakci mezi nohou a botou. MTB tretry tomuto požadavku vyhovují, neboť  nohu dobře obemknou.

Silniční tretry se vyznačují hladkou podrážkou a nízkou hmotností. Proto bychom měli omezit pěší pohyb na minimum. Tyto tretry jsou zaměřené na co největší výkon a dokážou přenést maximální množství síly. Nepostradatelnou vlastností silničních treter je prodyšnost, která je při této dynamické jízdě nutností. Většina těchto bot má odvětrávanou i podrážku.

Zimní tretry jsou navrženy pro ty, kteří se nechtějí cyklistiky vzdát ani v mrazivém období. Speciální zateplení umožňuje jízdu na kole i za velmi nízkých teplot. Tyto boty se vyznačují odolností a perfektní izolací. Fleecová vložka zabrání prochladnutí nohy za deště, mrazu a větru.

Nejoblíbenější značky

Cyklistické tretry jsou k dostání v pánském a dámském provedení. Dámské tretry pamatují na odlišnou stavbu ženské nohy a z toho důvodu jsou navrženy tak, aby ženám skvěle padly. Mezi přední výrobce treter patří značky Shimano a Specialized. V jejich sortimentu naleznete jak tretry pro rekreační cyklisty, tak pro aktivní sportovce.

]]>
Jak se obléknout na běh a na kolo? https://www.zdraviasport.cz/2017/sport/cyklistika/se-obleknout-beh-kolo.html Sat, 29 Jul 2017 10:13:04 +0000 https://www.zdraviasport.cz/?p=4241

Léto je obdobím, kdy sportují i lidé, co přes rok nevytáhnou paty z domu. Sluníčko přímo láká k tomu, abyste vyběhli za město nebo sedli na kolo a vydali se poznávat krásy okolí. Otázkou je jak se na to správně obléci?

Můžete samozřejmě navštívit nějaký sportovní řetězec a nakoupit drahé oblečení od světoznámých značek. Ale potřebujete to? Dáme vám tip na lepší řešení – je jím značka Kilpi. Tento výrobce sportovního oblečení a doplňků své výrobky testuje severem, vyvíjí i vlastní materiály, jako například Siberium®, přesto vás potěší zajímavými cenami. Najdete u nich vybavení na zimu i na léto, do města i do přírody, na kolo i na běh. Pojďme si prohlédnout sortiment.

Co si obléknout na běh či na kolo?

Vydáte-li se v tomto parném počasí běhat, oblékněte si toho co nejméně – třeba funkční triko s krátkým rukávem a kraťasy. Na kolo si vezměte přímo cyklistické oblečení, pojede se vám pohodlněji. Zejména muži ocení pánské kraťasy s polstrováním, bude se jim příjemněji sedět.

Zatímco oblečení na běh volte podle aktuálního počasí venku za oknem, na kole se připravte i na přeháňku. Dojedete dále, venku budete delší dobu, a tak se může stát, že sprchne. Vezměte si s sebou proto bundu. Kilpi má v nabídce lehké dámské bundy na běhání a na kolo i pánské cyklistické bundy. Dají se složit, schováte je do taštičky na kole. Případně si můžete pořídit malý cyklistický batůžek, i ten najdete v sortimentu značky Kilpi.

A co si obout?

Boty, které vám budou pohodlné. Někteří lidé si na běhání kupují raději o půl čísla nebo o číslo větší obuv, nejlepší je vyzkoušet to. Stavte se proto osobně do některé z českých prodejen Kilpi, jsou po celé ČR. Objevíte v nich právě i sportovní a outdoorovou obuv, do nabídky byly zařazeny špičkové trekové a běžecké boty od světoznámých značek. O kvalitu a pohodlí pro svou nohu se nemusíte bát, ty jsou u Kilpi samozřejmé.

]]>