Hubnutí s pomocí internetu

0
276

behaniZnáte to. Plavková sezóna se blíží rychleji než rozjetý vlak a vaše tělo jakoby zamrzlo někdy kolem Vánoc v době „cukrových orgii“. Při pohledu do zrcadla se vás zhostí panika a černé myšlenky, že takhle na pláž prostě nemůžete! Obvykle prvním nápadem je dieta. Nejlépe co nejdrastičtější, která je taky „nejúčinnější“. Za den sníst pouze jablko, nějakou lehkou polévka a na večeři? Nic! Ano i takovýmto věcem ženy věří. I já byla jednou z nich. Když jsem se rozhodla se svým tělem konečně něco dělat, taky jsem zkoušela nejrůznější diety. Přes ty, jejichž podstatou byla naprostá absence pečiva, po ty, kde jedinou složkou potravy byla zelenina. Když se teď nad tím zamyslím, směji se, jak naivní jsem byla.

Aby jste si nemysleli, nejsem žádný fundovaný dietolog, který ví kolik přesně kalorii denně musím sníst nebo kolik cukru obsahuje právě ten kousek jablka, který leží vedle mě. Ze začátku jsem si myslela, že zhubnout nejde jinak, než počítat kalorie. Pak jsem ale poprvé zabrousila na sociální síť Tumblr.

Po první návštěvě jsem byla hodně skeptická. Nějaké sdílení obrázků a co? Jenže v konečném důsledku o to právě jde. Díky jedné kamarádce jsem se dostala na tumblr mladé americké dívky jménem Taralynn. Troufla bych si říct, že právě ona nastartovala mou úvahu, že bych konečně mohla vypadat přesně tak, jak jsem si vždy přála. Jejím stránkám jsem věnovala celé nedělní odpoledne. Odkazy plné receptů, zdravých tipů a hlavně její before – and – after. Neuvěřitelné. „Přesně takhle chci vypadat,“ pomyslela jsem si. Jenže kde začít. Na druhý den jsem naběhla do obchodu, koupila si krásné nové tenisky, tepláky a spoustu triček a začala cvičit. Jíst jsme se snažila zdravě a nejlépe 5x denně.

To mi vydrželo asi týden. A pak to přišlo. Naprostá ztráta motivace. Ve škole se zrovna nedařilo, v osobním životě nic moc a jako už mnohokrát předtím, i teď to skončilo u ledničky. Celý večer jsem se doslova cpala vším co mi přišlo pod ruku a nějakou míru jsem absolutně neřešila. Ráno pak přišly výčitky. Co jsem to udělala? Vždyť jsem se tak dlouho držela a teď tohle? Tenkrát jsem byla opravdu hodně zklamaná.

Když jsem zkoušela na internetu hledat různé odkazy o tom jak neztrácet motivaci a světe div se, opět mě to zavedlo na Tumblr. Různí lidé ze všech koutů světa se den co den dělí o své jídelníčky, cvičební plány a dosažené výsledky. To je přesně to co hledám! Tak jsem si založila Tumblr. Nebo jestli chcete tak fitblr, jak své blogy lidé z této komunity nazývají. Po pár nezdařilých pokusech jsem se konečně registrovala a mohla jsem začít vesele reblogovat. Přes Taralynn jsem se dostala na spoustu dalších stránek. V horním pravém rohu je zobrazena ikonka follow, kterou si vytvoříte svůj vlastní okruh lidí, jejich příspěvky se vám budou každou sekundu aktualizovat na vaší zdi. Jak jednoduché že?

Řeknete si: Jak jí mohlo sedění u počítače pomoci zhubnout? Věřte, že ono to vážně jde. Za tu dobu co jsem radikálně změnila svůj životní styl, jsem se naučila, že hubnutí je především ve vaší hlavě. A když každý den uvidíte ty spousty fotografií lidí, kteří to zvládli, měli pevnou vůli, vydrželi a teď se můžou pyšnit úžasným „plavkovým“ tělem, uvědomíte si, že všechny ty diety jsou jen holý nesmysl. Pro dlouhodobý úbytek váhy nestačí 14 dní držet hladovku a pak se vrátit k zaběhnutému stereotypu. Je to o změně uvažování, o změně stylu a hlavně o změně vás samé.